Arvonlisäveron (ALV) laskeminen

USA:sta tai muualta EU-veroalueen ulkopuolelta ostaessa tulee ottaa huomioon arvonlisävero joka peritään kun tilauksissa olevien tavaroiden arvo ylittää 22 euroa. 22 euron alv rajan alittavista tilauksista ei siis tarvitse maksaa saapumisen yhteydessä arvonlisäveroa, tosin saatat joutua todistamaan sisällön arvon Tullille.

Mikäli olet velvollinen ALV:n maksamaan niin saat selville ostoksesi lopullisen summan kun lasket kauppasumman + postikulut x 1.24. Esimerkin ALV on siis 24% jolloin käytämme kerrointa 1.24.

Esimerkiksi kirjoilla (10%), elintarvikkeilla (14%), lääkkeillä (10%), vähintään kuukaudeksi tilatuilla sanoma- ja aikakausilehdillä (10%) ja taide-esineillä (10%) arvonlisäkannat ovat matalammat. Tämä mutkistaa hieman asioita sillä alle 5 euron ALV-maksuja ei peritä ollenkaan. Esimerkiksi elintarvikkeita voi siis tilata EU:n ulkopuolelta korkeintaan 35,71 euron arvosta (jos tilauksessa on ollut ilmainen toimitus) ilman että veroa peritään.

Tuoteväärennöksillä, lääkkeillä, alkoholijuomilla ja tupakkatuotteilla on lisäksi muita rajoituksia. Juomista ja tupakkatuotteista peritään valmisteveroa. Postikulujen ALV lasketaan samalla prosentilla kuin paketin sisältämien tuotteidenkin. Jos paketti sisältää tuotteita monista eri ALV-kategorioista niin postikulujen ALV% jaetaan suhteessa eri tuotteiden arvoon. Tästä näet Tullin käyttämät valuuttakurssit jotka voivat olla hieman erilaiset kuin oikea päivän kurssi.

Yli 150 euron tilauksista peritään lisäksi muutaman prosentin Tullimaksu tavaran laadusta riippuen. Jos tullimaksu peritään niin se on keskimäärin n. 4% luokkaa. Esim. aurinkolasien tullimaksu on 2.9%, auton moottorin osat 2.7%, digijärkkärin runko + 1 objektiivi 0%, DVD-levyt 3.5%, nahkakengät 8%, tekstiilikengät 17%, kirjat 0%, kosmetiikka 0 tai 6.5%, nahkaiset käsilaukut 3%, rannekellot 0.80€ (kelloille on arvosta riippumaton kertasumma siis), tietokoneet 0% ja vaatteet 12%.

Arvonlisäveron ja Tullimaksujen maksaminen

Tulli on ottanut vuoden 2011 alussa käyttöön sähköisen tullauksen (nettituonti) joka tarkoittaa käytännössä tulliselvitettävien pakettien omatoimista tullausta verkon välityksellä. Tiedot paketin sisällöstä ja arvosta syötetään verkkolomakkeeseen ja mahdolliset verot voit maksaa samantien verkkopankista. Löydät kaikki tarvittavat tiedot sinulle kotiin lähetettävästä tullausilmoituksesta. Maksun jälkeen paketti jatkaa matkaansa sinulle. Tunnistautuminen palveluun tapahtuu verkkopankkitunnuksilla. Omatoiminen tullaus on maksutonta. Tästä voit etsiä ja tarkistaa Nettituonti-palvelussa tarvittavia Taric-koodeja eli tullinimikkeitä.

Hankalampi Oldschool-tapa on ottaa tullausilmoitus, kuitti tilauksesta (paperilla) ja henkilöllisyystodistus mukaan ja lähteä lähimpään tullin toimipisteeseen.

Lisätietoa tullauksesta ja tuontirajoituksista saa tullin sivulta.

EU-veroalueen sisällä liikkuvasta tavarasta ei peritä arvonlisäveroa. On myös mahdollista vastaanottaa tavara EU:n ulkopuolelta ilman alvin maksua jos pystyt todistamaan että kyseessä on maksuton näytetuote tai arvostelukappale. Huomaathan että Euroopan unioniin kuuluvissa maissa on paikkoja jotka eivät kuulu EU-veroalueeseen. Näistä paikoista lähetetyistä ostoksista pitää maksaa ALV. Näitä alueita ovat esimerkiksi Kanaalisaaret Isossa-Britanniassa ja Suomessa Ahvenanmaa.

Joillain todella harvoilla nettikaupoilla on palvelu joka hoitaa Suomen ALV:n maksun jo kaupan kassalla. Tämä on kuitenkin todella harvinaista ja palvelusta on todennäköisesti ilmoitus kaupan kassalla. Esim. Amazon.com:n Amazon Global -tuotteet ovat tällaisia.

Tästä pääset Tullin sivulle lukemaan aiheesta lisää

Kuriiritoimitusten palvelumaksut – Varoitus!

Jos tilaat ensimmäistä kertaa ETA-alueen ulkopuolelta kuriiripalvelun toimittamana, sinulle tulee todennäköisesti yllätyksenä näihin liittyvät huolinta- ja/tai palvelumaksut. Kuriiripalveluita ovat mm. UPS ja DHL. Paketin toimittamiseen käytetään kuriiripalvelua jos toimitustavassa on kerrottu yrityksen nimi mutta joskus myös erilaiset pikatoimitukset (Express, Expedited, Courier) kulkevat kuriirin kyydissä vaikka nimeä ei olisi mainittukaan.

Kuriiripalveluiden perimä huolintamaksu tarkoittaa käytännössä lähetyksen tullaukseen liittyviä kuluja eli kuluja jotka lisätään itse arvonlisäveron ja mahdollisen tullimaksu päälle. Turhauttavinta asiassa on se että vaikka tekisit tullauksen itse, joudut silti maksamaan korkean palvelumaksun (aka. hallinnointikulut)!

Tästä näet UPS:n ja DHL:n palveluhinnastot kokonaisuudessaan. Mistään pikkusummista ei ole kyse. Esimerkiksi itse tehdystä tullauksesta UPS perii 39 euron lisämaksun!

Jos tilaat ETA-alueen ulkopuolelta ja tavaran arvo ei ole merkittävä niin pyri siis välttämään kuriiripalveluiden käyttöä. Jos tavaran arvo on merkittävä ja sinulla on kiire saada se niin lisämaksut eivät tunnu niin pahalta mutta nyt ainakin tiedät etukäteen mitä on tulossa.

Tämä varoitus ei koske mitään ETA-alueelta tilattuja paketteja eikä muiden kuin kuriiripalveluiden paketteja.

Voiko tullitarkastukselta välttyä?

Netissä ja muuallakin liikkuu kaikennäköistä huhua miten tullia saadaan huijattua ja paketti perille ilman lisämaksuja. Esimerkiksi ”Gift”-merkintä paketin päällä tuntuu olevan suosittu menetelmä mutta tällä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Myöskään todellisuutta matalamman arvon merkitseminen paketin päälle tai sisällön valehteleminen ei juurikaan vaikuta siihen pääseekö paketti ohi tullin haravan.

Sen olen huomannut että pienet paketit (postiluukusta mahtuvat tai pienemmät) harvemmin kiinnostavat tullia. Isot, EU:n ulkopuolelta tulevat paketit joutuu lähes poikkeuksetta tulliselvittämään ja todennäköisyys on kaikkein suurin kun paketti tulee USA:sta. Esimerkiksi Kiinasta lähetetyt paketit jäävät paljon harvemmin tulliin.

EU:n sisältä saapuvia lähetyksiä ei juurikaan tarkisteta mutta tämäkin on mahdollista esimerkiksi kun sisällön voidaan epäillä olevan jotain laitonta. Jos Tulli ei ETA-alueen ulkopuolelta tilaamaasi pakettia tarkista niin olet siitäkin huolimatta velvollinen maksamaan arvonlisäveron.

29 Kommenttia

 1. Tästä näet UPS:n ja DHL:n palveluhinnastot kokonaisuudessaan. Mistään pikkusummista ei ole kyse. Esimerkiksi itse tehdystä tullauksesta UPS perii 39 euron lisämaksun!

  Toi on ihan paskapuhetta.. se palvelumaksu tulee sitten, jos tilaat palvelun erikseen maksaaksesi tullimaksut tuon DHL:n kautta.. mutta jos tilaat kamat normaalisti ja tilität tullimaksut suoraan tullille, ei lisämaksuja tule. Moni maksaa tullauspalvelusta ja vaikka DHL käyttäis omia rajapintojaan.

 2. Tilasin Wish.com verkkokaupasta Lace front Aitohiusperuukin ja sen hinta oli: 140€ + ilmainen toimitus niin.. Joutuuko tuote tulliin ja joutuuko maksaan ALV ja mahdolliset tulli maksut?

 3. Eikös se tuon nimimerkin ostelijan tuotteista alv ole 0 %. Tullikoodi 8471300000

 4. Hei, jos tilaan EU-maasta y-tunnuksen omaavalle yritykselle jälleenmyyntiin 1000 eurolla (sis. toimituskulut) tietotekniikan komponentteja. Mitä kustannuksia yritykselle koituu tuotteen ja toimituskulujen jälkeen tilauksen vaiheessa? Tuotteen arvolisäverohan lisätään tuotteen hintaan siinä vaiheessa kun asiakas sen yritykseltäni ostaa? Ja miten jos tilaan EU:n ulkopuolelta?

 5. Mistä löydön tilausvahvistuksen tai kopion laskusta?

 6. Mitä meinaa ”tullimaksu ja maahantuontivero -vakuutus” ? Tilaisin elektroniikkaa miniintebox nimisestä paikasta. Ja hinnaksi tulee noin 110e. Nii sillä kyselin et mitä toi meinaa? Ja mitä kaikkee muita kuluja joudun maksamaan?

 7. Kuulin, että jos tilaus maksaa alle 22€, alvia tarvitse maksaa vaikka päälle tulisi vielä postikulut, ja yhteissumma olisi tuota 22€ isompi. Pitääkö tämä paikkaansa?

 8. Moi itse olen tilaamassa muutamaa nyrkkeilykone Turkista ja sen Arvo on noin 30.000€ ja kuljetus maksu on noin 5.000€ mitå minun tule maksamaan vero ja kuinka paljon ja jos tilan firman kautta tai yksityisesti
  Tule muutos summasta mitänkään

 9. Tilasin USA.sta kengät. Sain sähköpostiin usps.n seurantakoodin. Kengät olivat jo Helsingissä. En saanut mitään ilmoitusta tai viestiä tullaamisesta. Nyt seurantakoodi ilmoittaa että kengät ovat lähteneet takaisinpäin ja ovat tällä hetkellä Amsterdamissa paluumatkalla. Miten pitäisi toimia että lopultakin saisin ne?

 10. Mitä maksuja tulee kun tilaa USA jeepin varaosia 600 usd arvosta

 11. Hei, jos olen tilannut netissä lastenvaunu Puolosta (arvo n. 500€), paljonko tarvitse maksaa tullimaksu ja ALV?

 12. Bostonista tilatut ruotsalaiset-vaatteet, arvo posteineen 159 €. Joudunko maksamaan jotakin tullausmaksuja suomessa ?

 13. Hei, tilasin Kiinasta (AliExpressin kautta) alle 20 €/$ maksavan tuotteen (19,93 $). Minun ei siis tarvitse maksaa tullia lähetyksestä. Tein kaksi eri tilausta (kahdesta eri Kiinalaisesta vaatekaupasta). Toinen kauppa ei lisännyt toimituskuluja tuotteen hintaan, ja toinen lisäsi vain 1,32 $ jolloin hinta ei ylitä 22 €:a. Sivunne ovat hyvät ja luin lisää ’Kokemuksia AliExpressin kautta tilaamisesta’ Saan siis tuotteet näillä hinnoilla, eikä niihin lisätä alvia eikä tullausmaksuja? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta varmistelen vielä kauttanne, että näin tapahtuu. Toimituksia saa odottaa pitkän aikaa, mutta haluan välttää UPS:n ja DHL:n käyttöä. Ensimmäinen vaatetilaukseni maksoi (tuote 21 € ja DPD:n kulut päälle YLI 44 €) Tämä tuote tuli Englannista eikä myyjä ilmoittanut mitään DPD:n osuudesta tai heidän maksuistaan. Miten välttää DHL:n ja UPS:n käyttöä tällaisissa tilauksissa?

 14. Hei, harkitsen ostamista AliExpressiltä hametta jonka hinta on US $ 16,07 ja postikulut päälle 1,32 (yhteensä 17,39 mikä on euroissa 14,56) En siis joudu maksamaan alv:a? Miten paljon tuohon yhteen hameeseen tulee alvia? Tilaan tuolta ensimmäistä kertaa. Miten voin välttää tilatessani UPS:n ja DHL:n käytön. Voin hyvin odottaa pakettia ilman pikakuljetuksia Suomessa. Mikä toimitustapa on lähetyksen saapuessa Suomeen? Posti vai jokin kuljetusliike?

 15. Hei!
  Olisin aikeissa tilata briteistä puhelimen, mutta mietityttää että meneekö siitä sitten jotain erikoismaksuja tuon itse puhelimen sekä postimaksu-hinnan lisäksi?

 16. Moi
  Tilasin alibabasta kiinanlaisesta verkkokaupasta tavaraa 700USD dollarilla. Tuonti tuli Fedex expressin kautta suht nopeasti ja suoraan kotiin asti. Sitten postissa tuli jälkikäteen fedexin oma laskutus tästä tullauksesta + tulli + alv24%. Odotin laskun olevan lähemmäksi 200€ (700USD 24% =168€+palkkio). Mutta lasku olikin vain 38€, Fedex oli papereista päätellen tullannut tavarat pienemmällä summalla kuin mitä ne oikeasti olivat. Onko tämä virhe nyt kenen vastuulla? Olenko minä vastuussa millä summalla he menevät tekevät tullaukset??
  -AK

  MaksuKamu: Periaatteessa sinun tulisi ilmoittaa virheestä tullille itse ja kysyä ohjeet jatkotoimenpiteisiin.

 17. Jos tilaan yhdysvalloista kultakorun joka maksaa 500-700€ toimituskulut myyjän mukaan 25€. Tuotteen esittelyssä lukee VAT incluted (where applicable)
  Pitääkö tässä tapauksessa maksaa suomen päässä vielä 24% alv?

  MaksuKamu: Ilmeisesti tässä tapauksessa kyseessä on paikallinen vero ja Suomessa tulee vielä maksaa tuontitulli sekä ALV. Nykyään on tosin mahdollista että lähettäjä veloittaa Suomen alvin jo ostotilanteessa jolloin sinun ei tarvitse sitä enää maksaa paketin saapuessa suomeen. Tätä toimintatapaa kutsutaan lyhenteellä IOSS eli Import One Stop Shop.

 18. Olen tilaamassa käsintehtyä, melko isohkoa mattoa Marokosta. Lähetyksen toimittaa DHL. Toimituskulut ovat myyjän mukaan 98 euroa. Myyjä kertoi myös, että voisimme jotenkin välttää Suomen alvin? Mitäköhän sillä tarkoitti. Joutuuko tästä vielä maksamaan jotakin muuta?

  MaksuKamu: Veikkaisin että kirjoittavat vain paketin päälle väärän summan, joka ei ole mikään tae verojen välttämisestä.

 19. Mites kun tilasin kuvauskopterin ihan Dji:n omilta sivuilta ja maksoin siitä 1999€ johon kuului n. 1650€ perushinta ja siihen päälle VAT 21% n.350€. Joudunko tällöin maksamaan jotain ylimääräistä vielä?

  MaksuKamu: Koska tilauksesta perittiin VAT-vero, kyseessä on EU:n sisäinen kaupankäynti tai myynti jossa kuljetusyhtiö hoitaa tullauksen ja verojen maksun puolestasi. Mitään ylimääräistä ei kummassakaan tapauksessa joudu vastaanottaessa maksamaan.

 20. Mites silloin silloin lasketaan alv jos tilauksessa on sekaisin eri tuotteita 14% ja 24%. Saako summa mennä silloin 35€ ja 21€ ilman että, alv ei peritä.

  MaksuKamu: Alle 22 euron tilauksesta ei tässäkään tapauksessa tarvitse maksaa arvonlisäveroja. Jos 22 euroa ylittyy niin lasket veron määrän joka tuotteelle sen omalla veroluokalla, sitten lasket verot yhteen. Jos summa on yli 5 euroa (pienin kannettava määrä) niin joudut maksamaan verot. Laskuun lisätään myös toimituskulujen alv tuotteiden keskimääräisen veroprosentin mukaan. Esim. jos tilauksessasi on täsmälleen yhtä arvokkaat 14% ja 24% tuotteet niin toimituskulujen alv on 19%.

 21. Moi. mitäs jos oot tilannu vaikka puhelimen kiinasta ja maksanut siitä laite, toimitus ja vakuutus maksun yht,140e.
  niin joudutko silloin maksamaan sen tullimaksun ja alvin?

  MaksuKamu: Tullimaksua ei peritä koska arvo on alle 150€. ALVin joudut maksamaan Suomessa.

 22. kiväärin tukkiaihion tilaaminen usasta kuinka hakalaksi mahtaa mennä?

 23. onko suuri todennököisyys, että paketti joutuu tulliin kun se on tilattu kiinasta (tinydealista), painaa pari kiloa ja arvo on n. 400€? toimitustapa on registered air mail(ilmainen). siellä on tabletti ynnä muuta krääsää, ja tuskin mahtuu postilaatikkoon. siitähän tulee jo paljon maksettavaa jos alv on 24%.

  MaksuKamu: Erittäin todennäköistä.

 24. Hei!

  Ymmärsinkö oikein, että jos tilaan esim. usasta vaikka laukun ja sen arvo postikuluineen on enemmän kuin 21 euroa, joudun maksamaan tullimaksua? Mistä voin tietää mikä on perittävä prosenttiosuus, kun kýseessä nahkalaukku?

  MaksuKamu: Tullimaksu peritään yli 150 euron tilauksista. ALV:n maksetaan kun arvo on yli 22 euroa. Nahkalaukun ALV on 24% ja tullimaksu 3%.

 25. Vaikka olen iHerbistä ja DXstä sun muualta tilaillut helposti 60-100 euron arvoisia paketteja, en ole koskaan maksanut mitään tullia tai ALVia? Ei ole koskaan edes kysytty näin tekemään.

 26. Joutuuko postikuluista maksamaan ALV????

  Eikö ALV koske ainoastaan tuotetta?

  Postimaksusta ALV, uskomatonta rahastutsta!!!

  Oikaistaa tämä!!!!

 27. Hei vaan, tuli mieleen että tuossa on virhe, tuo 22.60 maksava palvelu ei suinkaan ole tullin palvelu vaan Itella Postin tullaushuolintapalvelu, Postin täti tai setä siis käy tullaamassa paketin.

  MaksuKamu: Korjattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *