eBay.com verkkohuutokaupan etusivu

eBay opas suomeksi

eBay on vuonna 1995 perustettu, Amerikasta lähtöisin oleva nettihuutokauppa. Nykyään se on ylivoimaisesti suurin alallaan ja lokalisoitu verkkosivusto löytyy yli kolmellekymmenelle eri maalle.

eBay Suomi-sivusto oli aikoinaan hetken olemassa mutta jostain syystä se lopetettiin ennen kuin se keräsi kummemmin suosiota. Tilaaminen Suomeen onnistuu mainiosti edelleen mutta suomenkielistä sivustoa ei siis ole olemassa

Tässä oppaassa käymme läpi kaiken tilin rekisteröimisestä tilauksen seurantaan. Jos olet ensikertalainen, oppaan luettuasi pääset hyödyntämään eBay:n valtavan tuotevalikoiman ja edulliset hinnat jopa ilman kielitaitoa. Kokeneemmalle eBay-shoppaajallekin mukana on muutamia vinkkejä. Tästä pääset tutustumaan eBay:n tärkeimpiin maakohtaisiin sivustoihin:

Miten eBay toimii?

eBay on siis julkinen verkkohuutokauppa johon kuka tahansa, mistä päin maailmaa tahansa voi laittaa käytettyjä tai uusia tavaroita myyntiin. Tuotevalikoima on näin ollen todennäköisesti monipuolisempi kuin missään muualla.

Perusperiaate on sama kuin vaikka kotimaisessa Huuto.netissä eli tuote myydään sille, jonka tarjous on huutoajan päättyessä korkein. eBay eroaa oleellisesti Huuto.netistä siinä että tarjoukset tehdään aina ”korotusautomaattia käyttäen” eli asetat maksimisumman jonka olet valmis maksamaan ja eBay asettaa huutosi automaattisesti hieman isommaksi kuin siihen mennessä korkein tarjous. Näin jatkuu kunnes joku ylittää asettamasi hinnan tai huutoaika päättyy niin että sinulla on korkein tarjous.

Vaikka eBay.n alkuperäinen idea olikin tällainen huutokauppatapa, nykyään ostaminen on mahdollista myös ennalta määrättyyn ”Buy It Now” -hintaan. Kolmas ostotapa on ”Make Offer” joka tarkoittaa että tarjoat myyjälle kiinteän summan jonka hän voi joko hylätä, hyväksyä tai esittää vastatarjouksen. Yhdellä myyntikohteella voi olla samanaikaisesti yksi tai useampia ostotapoja.

Suomalaiset voivat käyttää ostamiseen mitä tahansa eBay-maakohtaista sivustoa mutta alkuperäinen eBay.com lienee suosituin valinta. Sen kautta voit selata ja ostaa myös muissa maissa listattuja tuotteita joten suosittelemme tätä aloittelijalle ja ohjeemmekin perustuu kyseiseen osoitteeseen. Luomasi käyttäjätili toimii kaikilla maakohtaisilla sivustoilla joten voit vapaasti käyttää myöhemmin muitakin.

eBay tili -avausohjeet

Tällä ohjeella saat avattua eBay-käyttäjätilin ilman kielitaitoa. Siirry seuraavaan vaiheeseen klikkaamalla numeroa otsakkeesta.

Rekisteröidy

Avaa eBay.com etusivu ja klikkaa vasemmasta yläkulmasta "Register" -linkkiä.Aloita eBay.com tilin avaus Register-linkistä

Syötä profiilitiedot

Ensimmäiseksi eBay kysyy haluatko luoda henkilökohtaisen (Personal) vai yritystilin (Business). Jos sinulla on yritys ja haluat myydä/ostaa tavaraa yrityksen nimellä niin valitse yritystili. Kaikissa muissa tapauksissa valitse henkilökohtainen tili (henkilökohtaisella tilillä voi myös myydä tavaraa).

Syötä tietosi kuvan mukaisesti. Kaikki kommunikointi eBay:n kanssa tapahtuu tähän syöttämäsi sähköpostiosoitteen välityksellä. Keksi salasana jossa on vähintään 6 merkkiä, joista ainakin yksi on numero tai erikoismerkki. Jos puhelinnumerossa ei ole valmiina +358 niin valitse se tiputusvalikosta ja syötä puhelinnumerosi ilman ensimmäistä nollaa. Jos sinulla ei ole kännykkää niin paina "I Don't have a mobile phone" -linkkiä. Muussa tapauksessa paina lopuksi "Register". Syötä sähköpostiosoitteesi ja keksi salasana

Vahvista puhelinnumero

Seuraavaksi vahvistetaan puhelinnumero. Tämä tapahtuu tilaamalla puhelimeen PIN-koodi tekstiviestillä. Tarkista vielä että puhelinnumerosi on oikein ja tilaa koodi klikkaamalla "Text me a PIN" -nappia. Tämän kohdan voi myös ohittaa klikkaamalla "No thanks" mutta suosittelen vahvistamaan puhelinnumeron heti.Tilaa tekstiviesti josta löytyvällä PIN-koodilla vahvistetaan puhelinnumerosi

Syötä vahvistuskoodi

Kun olet saanut PIN-koodin, syötä se avautuvalla sivulla olevaan kenttään. Koodi on voimassa 15 minuuttia. Jos koodi vanhenee tai ei tule perille niin tilaa uusi "Get a new PIN" -linkistä. Paina lopuksi "Continue".Syötä tekstiviestillä saamasi PIN-koodi

Tilin asetukset

eBay-tilisi on nyt avattu. Seuraavaksi kannattaa tallentaa osoitetiedot jotta ostosten teko on jatkossa vaivatonta. Tämä onnistuu kun olet kirjautunut eBay-tilillesi, avaamalla vasemmassa yläkulmassa oleva tiputusvalikko. Kaikki tärkeimmät asetukset löytyy "Account settings" -sivulta.Tilin asetuksiin pääsee käsiksi Account settings sivulla

Lisää toimitusosoite

Account settings -sivulla siirry "Addresses" -välilehdelle. Klikkaa "Registration address:" tekstin vieressä olevaa "Change" -linkkiä. Sinua pyydetään tässä kohtaa varmuuden vuoksi kirjautumaan uudelleen joten syötä sähköpostiosoitteesi (tai nimimerkkisi) sekä salasanasi.

Syötä osoitetietosi avautuvaan kaavakkeeseen kuvan mukaisesti. Jos kaavakkeessa ei ole valmiina puhelinnumeroasi niin valitse valikosta +358 ja syötä numero ilman ensimmäistä nollaa. Kun painat "Continue", osoitetietosi tallennetaan sekä kotiosoitteeksesi että postitusosoitteeksi. Jos haluat toimituksen eri osoitteeseen niin vaihda "Primary shipping address:". Nyt tili on käytännössä valmis shoppailuun. Lisää eBay tiliisi postitusosoite jotta voit vastaanottaa ostoksia

Tilinhallinta suomennettuna

Tässä vielä suomennos tärkeimmistä tilinhallintatoiminnoista. Esimerkiksi jos et pidä eBay:n sinulle rekisteröitymisen yhteydessä generoimasta nimimerkistä niin voit muuttaa sen haluamaksesi klikkaamalla User ID:n vierestä "Edit". Jos salasana unohtuu niin saat tilisi palautettua puhelimeen tilattavalla PIN-koodilla. Tiliä ei siis välttämättä tarvitse suojata salaisella kysymyksellä.

Kun muutat tietoja, sinua pyydetään ensin syöttämään sisäänkirjautumistietosi uudelleen. Tämä on normaalia ja tehdään turvallisuus-syistä.

Maksutiedot syötetään kun olet maksamassa tilaustasi tai halutessasi voit linkittää Paypal-tilisi tai luotto/Electron-kortin eBayhin jolloin maksu menee automaattisesti. Tämä tapahtuu "automatic payment method" -linkistä. Tilaaminen on kätevämpää näin mutta joudut tietenkin säilyttämään maksutietoja eBay:n palvelimella. Tämä on aina pieni turvallisuusriski.

Muokkaa eBay tilisi asetuksia Personal Information välilehdellä

Tuotteiden etsiminen

eBaysta voi etsiä tuotteita joko kategorioita selaamalla (Shop by category) tai hakua käyttäen. Kategorioita selatessa tarvitset jonkin verran kielitaitoa joten käytä tarvittaessa käännöskonetta apuna. Tästä voit tutustua suosituimpiin kategorioihin eBay.com:n kautta.

Naisten vaatteetMiesten vaatteetKengätMeikitKellot ja korutHiustenpidennyksetNaamiaisasutElektroniikkaVideopelit ja konsolitLelut ja harrastuksetUrheiluvarusteetAuton varaosatLemmikkituotteetKeräilyesineet

Hakukenttä löytyy joka sivun ylälaidasta. Syötä hakukenttään mahdollisimman tarkka hakulauseke (valmistaja, nimi, malli, väri jne.), valitse halutessasi kategoria jonka sisältä haetaan ja klikkaa ”Search”.Selaa tuotteita kategorioittain tai hakulausekkeella

Tuotelistauksen voi järjestää haluamallaan tavalla. Katso kuvasta järjestysehtojen suomennokset.Käyttökelpoisin järjestys on edullisimmat postikuluineen

eBay suodattaa tuotelistauksista nykyään automaattisesti pois kohteet joita ei voida toimittaa Suomeen. Jos näin ei tapahdu, varmista että olet lisännyt käyttäjätiliisi täydellisen osoitteen ja valinnut toimitusmaaksi Suomen. Toimitusmaa-valinta tulee näkyviin ainakin silloin kun järjestät listan hinnan mukaan.Valitse toimitusmaaksi Finland eli Suomi

Listausta voi edelleen suodattaa käyttämällä sivun vasempaan laitaan ilmestyvää valikkoa. Valitse valikosta hakuehdot joita vastaavat tuotteet haluat jättää näkyviin. Lisää suodatusehtoja näet ”see all” linkistä. Kuvassa näkyvien ehtojen lisäksi sinulle saatetaan näyttää paljon muitakin, riippuen siitä millaista tavaraa olet etsimässä tai mitä tuotekategoriaa selaat. Valitse ehdot joiden mukaiset tuotteet haluat jättää näkyviin

eBaysta tilaaminen

Kun haluttu tuote/tuotteet löytyy, eBay:ssa on käytössä kolme erilaista ostotapaa. Alla on lyhyt kuvaus ostotapojen toiminnasta.

Place Bid – Huutaminen

Tunnistat huutokauppakohteen tuotelistauksessa hinnan alapuolella olevasta ”x bids” tekstistä tai voit suodattaa näkyviin pelkästään huutokauppakohteet valitsemalla sivupalkista myyntiformaatiksi ”Auction”.

Huutokauppa toimii niin että ilmoitat korkeimman hinnan jonka olet valmis tuotteesta maksamaan ja klikkaat ”Place Bid” nappia. Tämän jälkeen automaatti korottaa tarjoustasi sitä mukaa kun muut tekevät tarjouksia. Automaatti korottaa hintaa aina hieman seuraavaksi korkeimman huudon yli eli et välttämättä joudu maksamaan maksimisummaa. Jos joku muu tarjoaa enemmän kuin maksimihintasi, olet ulkona kisasta.

Koska eBayssa ei ole minkäänlaisia ”päättyy 5 minuuttia viimeisen huudon jälkeen” sääntöjä, kannattaa varautua ns. sniputtamiseen (sniping). Tämä tarkoittaa sitä että aukioloajan viime hetkillä kohteista käydään usein kovin korotuskilpailu ja hinta voi sen aikana moninkertaistua. Kun eBay:n käyttö alkaa olla hanskassa, suosittelen että alat itsekin käyttämään sniping-taktiikkaa. Liian aikaisin jätetty huuto saattaa nimittäin laukaista huutokilpailun joka nostaa kohteen hintaa tarpeettomasti. Toteuta taktiikka odottelemalla kunnes aukioloaikaa on jäljellä esimerkiksi 30 sekuntia ja vasta sen jälkeen toteuta huutosi. Sniputtamiseen on jopa kehitelty erilaisia apuohjelmia mutta ne on kielletty eBay:n käyttöehdoissa.

Huutaminen tapahtuu syöttämällä korkein summa minkä olet valmis maksamaan sille varattuun kenttään ja klikkaamalla ”Place bid”.

Buy It Now (Add to cart) – Osta heti

Osta heti -kohteet tunnistat tuotelistauksessa hinnan alapuolella olevasta ”Buy It Now” tekstistä tai voit suodattaa näkyviin vain nämä valitsemalla sivupalkista myyntiformaatiksi ”Buy It Now”.

Osta heti toimii kuten normaali verkkokauppa eli voit ostaa tuotteen heti ilmoitettuun hintaan.

Osta heti-kohteita voi myös kerätä ostoskoriin ja maksaa sitten kaikki kerralla. Tuote siirretään ostoskoriin ”Add to cart” -painikkeella. Huomaa että jos maksat samanaikaisesti tuotteita usealta eri myyjältä, ostokset toimitetaan erillisissä lähetyksissä. Vain samalta myyjältä ostetut tuotteet voidaan toimittaa yhdessä paketissa.

Näet ostoskoriin lisäämäsi tuotteet klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa ostoskori-ikonia. Tilaa koko ostoskorin sisältö kerralla klikkaamalla ”Proceed to checkout”.

Make Offer – Jätä tarjous

Joissain Osta heti -kohteissa on lisäksi mahdollisuus tarjota myyjälle matalampaa hintaa kuin tämä on ilmoittanut. Myyjä voi joko hyväksyä tai hylätä tarjouksesi tai tehdä vastatarjouksen. Voit tehdä myyjälle tarjouksen jos ”Buy It Now” napin alapuolella on ”Make Offer” -nappi.

Tuotesivun tiedot

Tuotteen sivulta löytyvät kaikki olennaiset, ostamiseen liittyvät tiedot. Tässä esimerkki tuotteesta joka myydään huutokauppanaHuutokauppakohteen tunnistat "Auction" tai Place Bid" tekstistä

 • Myyjän saamien palautteiden määrä ja positiivisen palautteen osuus on hyvä tarkistaa ennen kuin edes harkitset huutoa. Hyvä yleissääntö on ostaa vain myyjiltä joilla on yli 100 tehtyä kauppaa ja palaute yli 98% positiivista. Yksityisiltä myyjiltä, joille ei ole kertynyt vielä paljoa palautteita voi vaatia jopa 100% positiivista palautetta. Toisaalta suurilta yrityksiltä jotka myyvät paljon tavaraa, 98% rajasta voi hieman tinkiä.
 • Tuotteen arvostelut koskevat yleisesti kohteena olevaan tuotetta, ei myynnissä olevaa yksilöä.
 • Kuntoluokitus kertoo, onko tuote uusi (New) vai käytetty (Used). Jos tuote on käytetty, luokituksen alla on yleensä vielä myyjän kertoma, tarkempi kuvaus.
 • Jäljellä oleva huutoaika kertoo koska huuto sulkeutuu eli kun aika loppuu, sillä hetkellä korkein huuto voittaa. Voittaja on velvollinen lunastamaan kohteen korkeimmaksi huudoksi jääneeseen hintaan.
 • Lisää tarkkailulistalle on kätevä toiminto kun ostopäätöksen tekeminen tuottaa vaikeuksia. Klikkaa ”Add to watch list” linkkiä lisätäksesi tuotteen tarkkailulistallesi. Voit tarkkailla listalle lisäämiesi kohteiden hintakehitystä valitsemalla ”My eBay” tiputusvalikosta ”Watch list”.
 • Postikuluihin ja toimitustapaan pitää kiinnittää erityistä huomiota eBayssa. Useat Osta heti -myyjät listaavat tuotteensa epärealistisen alhaisella hinnalla jotta ne näyttäisivät houkuttelevammalta tuotelistauksessa. Tuotteen oikea hinta (tai usein reilu ylihinta) veloitetaan kuitenkin postikuluissa. Ongelma meni aikoinaan niin pahaksi että eBay poisti mahdollisuuden järjestää tuotelistauksia pelkän tuotteen hinnan mukaan.
 • Tuotteen sijainti on myös tärkeä tieto. Se kertoo mistä maasta tuote lähetetään ja tämä taas vaikuttaa siihen, joudutko maksamaan siitä Suomen arvonlisäveroa. Tästä voit lukea lisää ohjeen lopusta.
 • Palautuskäytäntö vaihtelee myyjäkohtaisesti. Esimerkin myyjä ei hyväksy palautuksia ollenkaan. Palautusehtona voi olla esimerkiksi ”30 päivän rahat-takaisin takuu” sekä maininta kumpi osapuoli palautuskulut maksaa.
 • Kaikilla tuotteilla on takuuna ainakin eBay:n ”Money Back Guarantee”. Tämä tarkoittaa että saat tuotteen hinnan ja postikulut takaisin jos et saa maksamaasi tuotetta tai se ei vastaa myyjän laatimaa kuvausta.

Vierittämällä sivua alaspäin näet tuotteen tarkan kuvauksen (Description) sekä tarkempaa tietoa toimituksesta, maksamisesta ja muista ehdoista (Shipping and payment).

Osta heti -kohteiden näkymä poikkeaa hieman huutokohteista.Osta heti kohteissa vaihtoehdot ovat "Buy It Now" ja "Add to cart"

Jos toimituskulujen tilalla on ”Calculate” -linkki, toimitus Suomeen on mahdollista mutta myyjä ei ole ilmoittanut postikulujen suuruutta. Tässä tapauksessa voit kysyä myyjältä tarkempia tietoja ”Contact the seller” linkkiä klikkaamalla.Kysy toimituskulut myyjältä

Kuten todettu, eBay:n ei normaalisti pitäisi näyttää sinulle kohteita joita ei toimiteta Suomeen. Jos kuitenkin päädyt sellaisen tuotteen sivulle jota ei toimiteta Suomeen mutta todella haluat sen, viesti myyjälle saattaa vielä pelastaa tilanteen. Myyjille ei aina kohdetta listatessa tule edes mieleen että joku Suomesta sen voisi haluta ostaa joten mahdollisuus jätetään mainitsematta. Ota tuotteen myyjään yhteyttä klikkaamalla ensin tämän nimimerkkiä ja sitten ”Contact”.

Jos saat kyselyysi kielteisen vastauksen niin peli ei ole vieläkään menetetty. Apuun astuu Shipito. Lue tästä lisää pakettien välityspalvelusta USA:ssa.

eBay postikulut ja toimitusaika suomeen

Koska eBayssä toimii tuhansia eri yksityisiä myyjiä ja yrityksiä, myös toimitusehdot vaihtelevat villisti. Useimmiten toimituskuluja peritään todellisten postikulujen perusteella. Välillä vastaan tulee myös kohtuuttomilla ”käsittelykuluilla” varustettuja kohteita.

Mitään vakiohinnastoa tai edes hintahaarukkaa on siis mahdoton antaa. Voit lukea erillisestä oppaastamme lisää ulkomailta tilaamisesta. Opas pätee suurimmaksi osin myös eBay-ostoksiin.

Kiinalaisia myyjiä lukuun ottamatta, eBayssa harvemmin tarjotaan ilmaisia toimituskuluja varsinkaan Suomeen.

Ostosten maksaminen

Kaikki ostokset maksetaan eBayhin integroidun Paypal-maksunvälityspalvelun kautta. Kätevintä maksaminen on kun sinulla on Paypal-käyttäjätili ja se on linkitetty eBay-tiliisi. Näin maksu tapahtuu kassalla täysin automatisoidusti.

Toinen vaihtoehto on maksaa Paypal-tilillä joka ei ole linkitetty eBay-tiliin. Tässä tapauksessa syötät Paypal-kirjautumistietosi aina kun maksat ostoksia.

Kolmas vaihtoehto on maksaa ilman Paypal-tiliä. Tällöin maksat ostokset perinteisesti syöttämällä maksukorttisi tiedot ilman kirjautumista Paypaliin. eBay-ostokset voi maksaa luotto, debit tai Visa Electron -kortilla.

Osta tuote

Pääset maksamaan yksittäisen tuotteen kun klikkaa tuotesivulla "Buy It Now" tai useamman tuotteen kerrallaan kun klikkaat ostoskorissa "Proceed to checkout". Avautuva näkymä on hieman erilainen riippuen siitä kuinka monta tuotetta olet tilaamassa ja mikä myyntitapa on kyseessä. Tässä esimerkissä maksetaan yksi Osta heti -tuote. Voittamaasi huutokauppakohdetta pääset maksamaan kun klikkaat sähköpostiin saamastasi voitto-ilmoituksesta tai eBayn "Purchase History" -sivulta "Pay now".

Valitse maksutapa

eBay Checkout -sivulla sinun tulee valita maksutapa. Jos sinulla on Paypal-tili ja osaat käyttää sitä niin valitse "Paypal". Muussa tapauksessa valitse "Credit or debit card" eli maksu kortilla. eBay tarjoaa alennuskoodeja todella harvoin mutta jos sinulla sellainen on, voit lunastaa sen nyt.Tarkista tilauksen tiedot ja valitse Paypal tai korttimaksu

Paypal -maksutapa

Kun valitset Paypal -maksutavan, aukeaa Paypal-kirjautumisikkuna. Syötä Paypal-sähköpostiosoitteesi ja salasana. Jos ET halua tallentaa (linkittää) Paypal-kirjautumistietoja eBayhin, poista valinta "Remember me...". Turvallisempaa on olla tallettamatta mutta joudut tässä tapauksessa syöttämään kirjautumistiedot uudestaan joka maksun yhteydessä. Paina lopuksi "Log in".Kirjaudu sisään Paypal-tilillesi

Kortti -maksutapa

Kun valitset maksutavaksi kortin, aukeaa seuraavanlainen lisänäkymä. Syötä maksukorttisi tiedot kuvan mukaisesti. CVC-numero on kortin takaa löytyvä kolme- tai neljänumeroinen koodi.

Jos ET halua tallentaa maksukorttisi tietoja eBayhin, poista valinta "Remember me...". Turvallisempaa on olla tallettamatta mutta joudut tässä tapauksessa syöttämään kortin tiedot uudestaan joka maksun yhteydessä. Klikkaa lopuksi "Done".

Maksaminen luottokortin debit-puolella onnistuu syöttämällä korttinumero-kenttään kortin takaa löytyvä numerosarja. Visa Electron-pankkikortin käyttö saattaa vaatia nettimaksuominaisuuden päälle kytkemisen verkkopankista. Saat tähän ohjeet pankkisi verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta.

Syötä luotto, debit tai Visa Electron kortin tiedot

Vahvista ostos

Seuraavaksi palaat Checkout-sivulle jossa voit vielä tarkistaa tilauksen tiedot. Tässä vaiheessa "Confirm and pay" nappi on muuttunut siniseksi tarkoittaen että olet valmis lähettämään maksun. Hyväksy vielä Paypal:n käyttöehdot (myös kortilla maksaessa) rastittamalla "I agree..." kohta. Klikkaa lopuksi "Confirm and pay".Hyväksy käyttöehdot ja klikkaa Confirm and pay.

Valmista

Maksu on suoritettu. Myyjä saa ilmoituksen maksusta ja postittaa ostoksesi.Maksu on lähtenyt ja tuote postitetaan pian

Toimituksen seuranta

Kun tilaus on maksettu, voit seurata sen edistymistä ”Purchase history” tai ”Summary” sivulla. Linkit näihin löytyy myös ”My eBay” -tiputusvalikosta.My eBay valikon suomennetut toiminnotTilauksen tiedot näyttävät hieman erilaisilta riippuen missä vaiheessa se on. Maksun ja tuotteen lähetyksen jälkeen näkymä ja tilaukseen liittyvät toiminnot ovat seuraavat.Seuraa ja suorita tilaukseen liittyviä toimintoja

Jos toimitustapaan kuuluu seuranta niin näet seurantakoodin lähetyksen jälkeen tästä. Jos seuranta pitäisi olla mutta koodia ei näy niin ota yhteyttä myyjään.

 • Älä anna positiivista palautetta ennen kuin tuote/tuotteet ovat varmasti hallussasi.
 • Jos tuotteessa on jotain vikaa niin ota myyjään yhteyttä ja koita selvittää tilanne ennen kuin annat negatiivista palautetta.
 • Ota myyjään yhteyttä ensin myös siinä tapauksessa että koko tilausta ei kuulu. Jos myyjän kanssa ei synny yhteisymmärrystä niin voit raportoida tilanteen eBaylle ”I didn’t receive it” linkistä.
 • Jos olet maksanut tuotteen mutta maksu ei jostain syystä ole mennyt perille (esim. tilillä ei ollut katetta) niin merkkaa tilaus takaisin ”ei maksettu” tilaan klikkaamalla ”Unmark as payment sent”. Näin pääset erittämään maksua uudelleen.
 • Voit tulostaa kuitin ostoksesta klikkaamalla ”View order details” -linkkiä.

Tuotteiden palauttaminen

Tuotteen voi palauttaa jos tuotteen tiedoissa oli ilmoitettu että palautukset sallitaan (Return accepted). Palautus täytyy käynnistää ennen palautusehdoissa ilmoitettua palautusaikaa. Palautuksen kulujen maksaja on myös määritelty tuotekuvauksessa. Kun haluat syystä tai toisesta tuotteen palauttaa niin se onnistuu klikkaamalla tilauksen tiedoista ”Return this item”.

Avautuvalla sinun tulee valita palautuksen syy sekä kirjoittaa tarkempi kuvaus palautuksen syystä. Käytä tarvittaessa käännöskonetta apuna. Valitse myös montako kappaletta haluat palauttaa jos ostit useamman saman tuotteen ja liitä tarvittaessa todisteeksi kuvia. Palautuspyyntö syntyy kun klikkaat lopuksi ”Request a return”.

Tämän jälkeen saat palautusehdoista riippuen palautusdokumentit (kaavakkeen ja pakettikortin) eBayltä tai lisäohjeita myyjältä. Kummassakin tapauksessa sinun tulee pakata palautettavat tuotteet huolellisesti ja käytettävä palautukseen saamaasi pakettikorttia tai myyjän antamaa palautusosoitetta. Tuote pitää palauttaa 5 vuorokauden kuluessa palautusprosessin aloituksesta. eBaylla ei ole palautus-sopimusta Suomen Postin kanssa joten lähettäessä sinun tulee maksaa postikulut. Kulut palautetaan jos tuotteen kuvauksessa niin luvattiin (Seller pays return shipping)

Kun palautat tuotteen mistä tahansa muusta syystä kuin ”ei vastannut myyjän kuvausta”, myyjällä on oikeus vähentää rahanpalautuksesta alkuperäiset postikulut sekä ”uudelleenlistausmaksu”. Maksun suuruus on myyjäkohtainen. Myyjän tulee palauttaa rahat kuuden päivän kuluessa siitä kun vastaanottaa palautuksen.

eBay huijaus eli onko eBay turvallinen?

Itse eBay-yhtiö on erittäin luotettava ja he ovat parantaneet palvelun turvallisuutta usein eri keinoin. Turvaa ostajalle tarjoaa eBay:n ja Paypal:n yhteistyössä tarjoama ”Money Back Guarantee” eli rahat takaisin jos et saa tuotetta tai se ei vastaa kuvausta -takuu.

Maksun jälkeisen ostokokemuksen määrittävät kuitenkin myyjät, joita löytyy joka lähtöön. Useimmat suorittavat kaupat loppuun mallikkaasti mutta joskus ongelmia tulee pakostakin. Voit minimoida riskit kun tutustut huolella tuotteen kuvaukseen ja luet myyjän saamia palautteita varsinkin kun positiivisia palautteita on vähemmän kuin 100%.

Varsinaiset huijaukset ovat onneksi melko harvinaisia eBayssa. Tietämällä mahdollisista huijauksista etukäteen sinulla on parempi mahdollisuus välttyä niiltä kokonaan. Tyypillisiä eBay huijauksia ostajille ovat:

 • Tuotteen hinta postikuluissa -huijaus. Tämä ei varsinaisesti ole sääntöjen vastaista mutta on vähintään kieroa toimintaa ja niin yleistä että maininta on aiheellista. Myyjä listaa tuotteen erittäin edullisella hinnalla muihin vastaaviin verrattuna mutta tuotekuvauksesta selviää että posti- ja käsittelykulut ovat kohtuuttoman suuret. Myyjä on siis siirtänyt tuotteen hinnan postikuluihin jotta kohde näyttäisi houkuttelevammalta tuotelistauksessa. Tarkista aina toimituskulut ennen ostopäätöstä.
 • Pieni präntti -huijaus. Tämä toimii niin että myytävänä kohteena näyttää olevan esimerkiksi uskomattoman halpa matkapuhelin. Lukemalla tuotekuvauksen pienen präntin kuitenkin selviää että myynnissä on vain kyseisen puhelimen suojakuori, ei itse puhelinta. Lue siis tuotekuvaukset huolella.
 • Rikkinäinen tuote -huijaus. Lähes sama kuin yllä mutta tuotekuvauksessa on huomaamattomasti mainittu että tuote on rikki.
 • Ostajan suojan kiertäminen -huijaus. Jos suostut maksamaan ulkomaille eBay:n ulkopuolella (esim. tilisiirtona) sinulla ei ole juuri mitään suojaa huijauksen varalta. Käytä eBay-ostoksissa aina eBay:n omaa maksujärjestelmää.
 • Salasanan kalastelu -huijaus. Saat sähköpostiisi viestin joka näyttää tulleen eBaylta. Viestissä saatetaan esimerkiksi varoittaaa että käyttäjätilisi suljetaan jos et tee jotain ja pyydetään klikkaamaan sisäänkirjautumislinkkiä. Viesti on kuitenkin huijarin laatima ja linkki vie valesivulle joka nappaa nimimerkkisi ja salasanasi huijarin käyttöön. Älä klikkaa sähköpostiviesteissä olevia linkkejä jos et ole varma onko viesti aito. Samaan tapaan kalastellaan myös esimerkiksi verkkopankkien ja Paypal:n kirjautumistietoja joten tämä ei ole ainoastaan eBay:n ongelma.

Tyypillisiä huijauksia myyjille ovat:

 • Väärennetty Paypal-kuitti -huijaus. Myytyäsi tavaran eBayssa, saat sähköpostiisi kuitin Paypal-maksusta. Kuitti on huijari-ostajan tekemä valekuitti joka näyttää lähes aidolta. Et ole oikeasti saanut maksua. Tarkista aina ennen tuotteen lähettämistä että ostaja on oikeasti maksanut. Ainut varma tapa on kirjautua Paypal-tilille (ei sähköpostilinkistä vaan kirjoittamalla osoite selaimeen itse) ja katsoa saldoa.
 • Toimitit rikkinäisen tuotteen -huijaus. Lähetät arvokkaan ja täysin ehjän tuotteen ostajalle. Kaikki näyttää menneen hyvin mutta kohta huijari-ostaja väittää että lähetit hänelle rikkinäisen tuotteen tai se vaurioitui kuljetuksessa. Todellisuudessa ostajalla oli jo ennestään samanlainen tuote rikkinäisenä ja väittää nyt että sai sen sinulta. Ostajan tarkoituksena on saada rahansa takaisin tai saada ”palautettua” sinulle rikkinäinen tuote eBay ostajan suojaa hyväksikäyttäen. Tältä ei voi oikein suojautua muuta kuin käyttämällä arvokkaisiin tuotteisiin vakuutettua lähetystä ja dokumentoimalla (ota kuvia) tuotteen kunto ja pakkaustapa ennen lähetystä.

Tulli ja verot

Euroopassa (ETA-alueella) olevilta myyjiltä on aina siinä mielessä vaivattomampi ostaa että pakettia vastaanottaessa Tulli ei puutu sen kulkuun eikä Suomen arvonlisäveroa tarvitse maksaa.

Jos myyjä/tuote sijaitsee EU:n ulkopuolella, kaikista arvoltaan yli 22 euron tilauksista pitää maksaa Suomessa arvonlisävero (yleensä 24%). Jos tuotteiden arvo on yli 150 euroa niin joudut maksamaan myös tullimaksun. Tullimaksun määrä vaihtelee nollasta lähemmäs kahteenkymmeneen prosenttiin. Voit lukea tästä lisää tullauksesta ja arvonlisäverosta.

eBay on siitä poikkeuksellinen ostopaikka että Suomen arvonlisävero on mahdollista maksaa myös heti ostamisen yhteydessä. Tämä ominaisuus on nimeltään Global Shipping Program. Kun ostat ohjelmaan osallistuvan tuotteen USA:sta, maksat alv:n kuljetusyritykselle joka puolestaan tilittää sen puolestasi maahan saapumisen yhteydessä tullille.

Palvelu on kätevä arvokkaiden tuotteiden kohdalla mutta siinä ei ole otettu huomioon Suomen 22 euron alv rajaa. Eli kun ostat alle 22 euron tuotteen USA:sta Global Shipping -toimituksella, joudut maksamaan alv:n vaikka tämä ei olisikaan normaalisti välttämätöntä.

eBay Suomi-kokemuksia

MaksuKamu aloitti eBayn käytön jo vuonna 2005. Sen jälkeen palautteita ostajana on kertynyt reilut 300. Myymisestä ei ainakaan vielä ole omakohtaista kokemusta. Myyjille on tullut annettua vain muutamia neutraaleja palautteita eli niin huonosti ei ole koskaan mennyt että negatiivinen palaute olisi paikallaan. Ongelmia on ollut lähinnä kuvauksesta hieman poikkeavien (huonompikuntoinen / osa tavarasta puuttuu) tuotteiden kanssa mutta niistä on selvitty osittaisella tai koko maksun palautuksella. Kaikenkaikkiaan voisi siis sanoa että eBay on turvallinen ostopaikka.

Nykyään eBay ei ole suomalaisille enää niin ainutlaatuinen ostokanava kuin aiemmin. Esimerkiksi AliExpress on osittain korvannut sen sekalaisen pikkutavaran myyjänä. Käytettyä tavaraa, harvinaisia länsimaisia tuotteita, uniikkeja esineitä ja muita keräilyharvinaisuuksia etsivälle eBay on kuitenkin edelleen ykkönen.

Nyt sinulla on kaikki eväät sujuvaan eBay-shoppailuun. Siirry tästä ostoksille ja kerro kokemuksistasi kommenttiosiossa.
Siirry ostoksille eBay.com huutokauppaan

9 Kommenttia

 1. Olen tilannut monenlaista pikku tavaraa, moni niistä on juuttunut tullin takia postiin.
  Pyytävät tulliselvitystä ja pientä korvausta postille. En ole viitsinyt tehdä tulliselvitystä, vaan olen antanut tavaran mennä takaisin.
  Kun tavara tulee EU:n ulkopuolelta olisi paljon fiksumpaa, jos Ebay hoitaisi tullauksen ja sisällyttäisi sen tavaran hintaan !

 2. Tilaamani tuote ei ole vieläkään tullut enkä myöskään ole saanut mitään saapumisilmoitusta.
  Olisi pitänyt tulla 31.03 Tilauksen olen tehnyt 13.03
  Visalla kyllä näkyy että maksu on peritty.

 3. Morjens. Tein tilauksen tänään 23.10.2019. Vanhalla Visa-electron kortin tiedoilla. Nykyään on Luotto kortti, mutta maksut hyväksyttiin
  vanhan electronin tiedoilla, vaikka sitä ei ole enää olemasa. Menikö maksu läpi vai joudunko maksamaan vielä jotain Rästimaksuja?.

 4. Hei !
  Miksi maksun lopussa oleva confirm-vaihtoehto vie PayPal-sivustolle, vaikka olen maksutavaksi laittanut Mastercardin ?

 5. Moi, Haluaisin myydä, mutta sivusto vaatii listatun osavaltion, tai vaihtoehtoisesti UK kaupungin. Miten myydä, kun tuotteet Suomessa?

 6. Kuinka menettelen? Olen tilannut uusia tuotteita joulukuussa 2018. Kyseiset tuotteet eivät ole saapuneet minulle. Haluaisin saada selville ostohistoriani kaikista maksamistani tuotteista ja miten voin saada rahani pois? Tiliotteissa näkyy ostot, mutten muista kuinka paljon mikäkin tuote on maksanut. Tiliotteessa kyllä näkyy minne rahat on mennyt.

 7. Hyviä ohjeita eBayssa ostamiseen mutta myyntipuolta ei ole juuri käsitelty.Minulla esim postituskulujen asettaminen on hämärän peitossa.Kotimaan postitus ei ole ongelma vaan jos tuote menee EU alueelle on hinta eri kuin kotimaahan ja jos esim USAhan niin taas on eri hinta.Voisko joku systeemin hallitseva käydä tämän läpi.

 8. Sain Postilta ilmoituksen, että tilaamani tuote USAsta oli palautettu, koska sitä ei oltu viitsitty avata tullausta varten. Minun olisi pitänyt ymmärtää antaa selvitys lähetyksen laadusta, vaikken tiennyt sen juuttuneen tulliin. Miksi sitä ei lähetetty minulle posttiin ja olisin sitten maksanut tullauskulut. Toisaalta minusta tuntuu siltä, että joku tullausta vaativa tuote oli päässyt tullista läpi, mutta tullilla tuli stoppi vastaan, kun se huomasi, että minä tilaan jatkuvasti tavaraa EU:n ulkopuolelta.. Oikein sujuvalta ei tunnu EU:n ulkopuolelta tilaaminen. Älkää hyvä tavaton lähettäkö takaisin tavaroita, jotka olen maksanut Suomen tullauskuluja lukuun ottamatta.

  MaksuKamu: Tullausta odottavista paketeista pitäisi tulla tieto postitse. Ilmeisesti kirje oli matkalla johonkin kadonnut tai sitä ei jostain syystä lähetetty. En usko että mistään ”vainoamisesta” tässä on kyse.

 9. Ostin neulekoneen pitsikelkan myyjältä. Kun kokeilin kelkkaa se ei toiminut oikein. Osia kuviosta jäi neulomatta. Minulla on kokemusta samanlaisesta kelkasta, joka neuloo virheettömästi. Nyt haluaisin palauttaa kelkan ja lähetin myyjälle kuvia virheellisestä neuleesta. En kuitenkaan saa yhteyttä häneen kun en tiedä osoitetta. Hän lähetti minulle kyllä dvd ohjeen kelkan käytöstä, sen kuitenkin olin jo tulostanut ja ymmärtänyt miten käytetään. Miten saan osoitetiedot??
  MaksuKamu: Kaikki kommunikointi ja ongelmanratkonta pitäisi suorittaa eBay:n virallisia kanavia pitkin jotta prosessista jää todiste. Prosessin saa alkuun etsimällä kyseisen tuotteen eBay-tilaushistoriasta ja klikkaamalla ”Return this item”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *