Kiinalaisten halpistavara kauppojen logoja

Tilaaminen Kiinasta -opas

Suurin osa elektroniikasta, pienlaitteista, vaatteista tai oikeastaan kaikesta kulutustavarasta tuotetaan nykyään Kiinassa. Kiinassa sijaitsevia ja ”kiinan hinnoilla” myyviä verkkokauppoja löytyy muutamia suomenkielisenäkin. Yksi tunnetuimmista on e-ville.com. E-Ville on hyvä vaihtoehto jos Englannin kieli tuottaa vaikeuksia sillä koko verkkokauppa ja asiakaspalvelu on suomeksi. Ostohalut saattavat kuitenkin kaikota jos suorittaa hieman hintavertailua.

Kun tuote myydään Suomalaisesta varastosta hintoihin tulee useimmiten satoja tai jopa tuhansia prosentteja lisää. En tässä lähde pohtimaan mitä pakollisia kuluja hintoihin sisältyy, totean vain että tilaamalla suoraan Kiinasta säästät lähes aina huomattavia summia myös postikulujen (yleensä jopa ilmaiset) ja mahdollisten tullimaksujen jälkeen. Verot joudut maksamaan Tullille vain jos tilattujen tavaroiden + mahdollisten postikulujen yhteisarvo ylittää 22 euroa.

Kiinalaisista halpatavarakaupoista voi tilata lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä kuten pienelektroniikkaa, keittiötarvikkeita, autovarusteita, vaatteita, akkuja, leluja, pelejä, lasereita, tietokoneroinaa, työkaluja, taskulamppuja, kännyköitä, tabletteja, navigaattoreita, mielenkiintoisia pikkuhärveleitä sekä kaikkea mahdollista muuta härpäkettä, krääsää ja sälää. Kauppojen selailu on kaiken lisäksi mukavaa ajanvietettä sillä löydät taatusti asioita joita et ole tiennyt edes olevan olemassa saati sitten niitä tarvitsevasi. Jos Kiinasta tilaaminen on sinulle ennestään tuttua niin voit siirtyä suoraan tutustumaan kiinalaisiin sekatavarakauppoihin tai kiinalaisiin vaatekauppoihin.

Kiinasta suomeen tilaaminen

Jos et ole ennen tilannut kiinasta mitään niin on syytä tietää pari vinkkiä.

Vaatteet

Kaikkein ongelmallisin tuotekategiria kiinasta tilatessa ovat vaatteet. Vaatekoot ovat lähes poikkeuksetta täysin erilaisia kuin meillä täällä suomessa. Paikalliset vaatekoot on mitoitettu meitä eurooppalaisia pienempikokoisille aasialaisille. Kannattaa siis aina tarkistaa tuotteen yhteydessä ilmoitetut mitat ja verrata niitä omiin vaatteisiin. Jos mittoja ei ole näkyvillä niin tilaa ainakin pari numeroa isompi koko mitä normaalisti käytät tai jätä tuote kokonaan ostamatta.

Sähkölaitteet

Toinen ongelmallinen tuoteryhmä ovat sähkölaitteet. Kiinakaupoissa sähkölaitteet on usein suunnattu Amerikan markkinoille joten niiden käyttämä jännite ja pistoke ovat erilaiset kuin täällä Suomessa. Nykyään tämä ongelma on onneksi helpottunut sillä usein tuotteista tarjotaan meillekin sopivaa versiota. Ole siis aina tarkkana sähkölaitteita ostaessa ja etsi tuotekuvauksesta esim. ”EU model”, ”EU version”, ”EU plug”, ”European model” tai muuta vastaavan tyyppistä mainintaa. Voit myös koittaa tarkistaa kuvista että onko pistoke ja jännite (230V / 50Hz) tänne sopiva.

Sähkölaitteiden toinen ongelma on satunnaisesti heikko laatu. Sähkölaitteet ovat kategoria jossa laadulla on erittäin suuri merkitys käytön turvallisuuteen. Jätä siis suosiolla ne kaikkein halvimmat akut, laturit ja johdot ostamatta. Esimerkiksi CE-merkintään ei voi kiinasta tilatessa luottaa.

Muistitikut ja -kortit

Jos elektroniikkapuolelta pitäisi valita riskialttein tuoteryhmä niin se olisi erilaiset muistitikut, -kortit ja massamuistit. Halpojen (piraatti)tuotteiden päällä ilmoitettu muistikapasiteetti pitää vain harvoin paikkansa. Usein tuotetta on peukaloitu siten että lukija näyttää kortin kapasiteetin olevan luvattu mutta todellisuudessa tallennustila on paljon pienempi tai sitä ei ole ollenkaan.

Kosmetiikka ja elintarvikkeet

Kiinasta kuuluu jatkuvasti uutisia erilaisista ruokamyrkytyksistä, haitallisten aineiden käytöstä ja milloin mistäkin väärennöksistä. Esimerkiksi FujiTV:n kiinalaisista feikki-kananmunista kertova juttu on varsin mielenkiintoinen.

Yleissääntönä suosittelemme jättämään kiinalaiset elintarvikkeet ja kosmetiikan tilaamatta jos kyseessä ei ole tunnettu tuotemerkki ja olet varma että kyseessä ei ole väärennös. Tässäkin kategoriassa feikin tunnistaa helpoiten liian edullisesta hinnasta.

Piraatti- ja huonolaatuiset tuotteet

Yleisempiä ongelmia ovat piraattituotteet ja tavaran holtittomasti vaihteleva laatu. Piraattituotteissa kannattaa noudattaa nollatoleranssia eli älä osta tuotteita jotka ovat selkeitä kopioita länsimaisista tuotteista. Tulli voi pahimmassa tapauksessa tuhota tavarat kun tilauksesi saapuu suomeen. Laatua on vaikeampi tunnistaa tuotteiden esittelyistä ja kuvista. Paras keino onkin lukea arvosteluita asiakkailta jotka ovat jo kokeilleet tuotetta. Lähes kaikista kiinakaupoista löytyy tuotteiden arvostelumahdollisuus ja arvosteluihin perustuva tuotteen tähtiluokitus.

Mikään edellä mainituista ei ole mitenkään mahdoton este. Ongelmat on kuitenkin hyvä tietää etukäteen jotta ne osaa välttää jo heti ensimmäisestä tilauksesta lähtien.

Toimitustavat kiinasta

Lähes kaikki Kiinalaiset verkkokaupat tarjoavat kaupanpäälle ilmaisen toimituksen suomeen. Maksat siis tuotteista vain siitä ilmoitetun kappalehinnan.

Ilmainen toimitus tarjotaan yleensä myyjän hitaimmalla toimitustavalla eli kirjaamattomana lentopostina. Joskus myös kirjaus (seurantakoodi) sisältyy ilmaiseen toimitukseen. Lähes kaikki myyjät tarjoavat lisähintaan nopeampia toimitustapoja. Suosittelemme kuitenkin käyttämään ilmaista toimitustapaa aina kun sellainen on tarjolla tai korkeintaan maksamaan hieman lisää kirjaamisesta (Registered Airmail) jotta lähetukseen sisältyy seuranta netissä.

Lähetystä Kiinasta joutuu joka tapauksessa odottelemaan pitkään joten on melko turhaa maksaa muutaman päivän säästöstä. Jos välttämättä haluat nopeuttaa toimitusta niin tässä tapauksessa valitse toimitustavaksi mikä muu tahansa kuin UPS tai DHL Express. Nämä kuriiripalvelut pakottavat suomalaiset asiakkaat käyttämään heidän omaa tullauspalveluaan (huolintapalvelu) tai laskuttavat järjettömän ”palvelumaksun” itse tehdystä tullauksesta. DHL Express -lähetyksestä joudut maksamaan vähintään 20€ huolintamaksun ja UPS perii 39 euron lisämaksun vaikka tekisit tullauksen itse. Airmail-lähetysten tullauksen voi tarvittaessa siis tehdä itse ilmaiseksi.

Lentopostin toimituaika Kiinasta on normaalisti n. 4 viikkoa – usein ylikin, joskus harvoin myös alle. Kiinasta tuleva lentoposti toimitetaan useimmiten Postin toimesta suoraan postilaatikkoosi, isommat paketit saattaa joutua hakemaan postista. Kuriiri- ja muut pikalähetykset toimitetaan useimmiten henkilökohtaisesti kotiovelle asti. Lue tästä lisää toimitustavoista.

Esimerkkejä halpistavaroista

Tässä muutamia esimerkkejä kuinka paljon halvemmalla voit saada tällä hetkellä Suomessakin suosittuja tuotteita Kiinasta. Hintaero olisi vielä suurempi Kiinakauppojen hyväksi jos mukaan laskettaisiin postikulut, kaikki linkittämäni tuotteet tulevat nimittäin Kiinasta ilman postikuluja.

 • Power Balance energiaranneke – Kiina 1,45€ / Suomi 39,90€, säästät 96%
 • 3D-lasit (sini/puna) – Kiina 1,60€ / Suomi 9,90€, säästät 84%
 • Väriä vaihtava Led-hana – Kiina 3,80€ / Suomi 25,90€, säästät 85%
 • UltraFire WF-501B Taskulamppu – Kiina 7,80€ / Suomi 29€, säästät 73%
 • 7″ Android 2.2 Tablet tietokone – Kiina 62€ / Suomi 219€ (halvin 7″ tablet hintaseurannassa), säästät 72%

Kiinalaiset alennusmyynnit

Kiinakaupoissa on lähes aina päivittäisiä tarjouksia ja kampanjoita mutta parhaat alennukset saat yleisten tarjousmyyntien aikaan. Alla on lueteltu alennusmyynnit joihin lähes kaikki kiinakaupat osallistuvat.

Spring Festival (Kiinalainen uusivuosi)

Kiinalaisilla uusi vuosi alkaa heidän oman kalenterinsa mukaisesti eri aikaan kuin länsimaissa. Uudenvuoden juhlinta eli Spring Festival kestää useita päiviä ja nämä päivät ovat samalla yleisiä vapaapäiviä. Juhlia vietetään vuodesta riippuen tammi- tai helmikuussa.

Lähes kaikki Kiinalaiset verkkokaupat tarjoavat isoja Spring Festival alennuksia juhlan aikoihin. Koska kukaan ei ole töissä juhlan aikaan, kasaantuvat tilaukset aiheuttavat kaaoksen varastoilla ja postijärjestelmässä. Varaudu siis normaalia pidempiin toimitusaikoihin jos hyödynnät Spring Festival alennuksia.

Dragon Boat Festival

Dragon Boat Festival (Tuen Ng) on Kiinalaisen kalenterin mukaan, touko- tai kesäkuussa vietettävä perinteinen juhlapyhä. Lähes kaikki kiinalaiset verkkokaupat juhlistavat sitä hyvillä tarjouksilla.

Labor Day

Labor Day on Yhdysvalloissa työläisten juhlapäivä ja se on myös virallinen vapaapäivä. Vaikka juhlapyhä onkin Amerikkalainen niin useat kiinakaupat tarjoavat hyviä tarjouksia tänä päivänä. Labor Day on joka vuosi syyskuun ensimmäisenä maanantaina sekä Kiinalaisen kalenterin mukaisesti huhti-toukokuun vaihteessa.

11.11 eli Singles Day

Tämä on Alibaban lanseeraama alennusmyynti ja sen päivämäärä on helppo muistaa. Alennusmyynti on joka vuosi yhden päivän ajan kun päivämäärä on pelkkiä ykkösiä eli 11. Marraskuuta.

Singles Day on Kiinassa ehkä se kaikkein näkyvin alennusmyynti ja tällöin irtoaa myös parhaat alennusprosentit. Ajankohta on suomalaisittain siitä hyvä että Kiinasta tilatut paketit ehtivät vielä melko varmasti pukinkonttiin.

Black Friday

Amerikkalaisten keksimä joulumyynnin aloittava alennusmyynti. Black Friday eli musta perjantai on joka vuosi Marraskuun viimeisenä perjantaina. Lähes kaikki kiinakaupat osallistuvat tähän alennusmyyntiin ja tarjoukset ovat lähes 11.11. luokkaa.

Cyber Monday

Cyber Monday eli kybermaanantai on joka vuosi Black Friday:n jälkeisen maanantain alennusmyynti. Kaikki kiinakaupat eivät tähän osallistu mutta ne jotka osallistuvat, tarjavat yleensä samoja alennuksia kuin mustana perjantaina.

Boxing Day

Boxing Day on joulupäivästä seuraavana päivänä vietettävä juhla. Se on varsinkin Briteissä, Kanadassa ja Australiassa tunnettu shoppailupäivänä, loistava syy siis järjestää alennusmyynti Kiinalaisissa verkkokaupoissa. Kaikki kiinakaupat eivät osallistu.

Tulli ja ALV-maksu Kiinasta

Arvonlisävero (yleensä 24%) peritään paketin saapuessa Suomeen vain yhteishinnaltaan yli 22 euron arvoisista tavaroista ja tullimaksu yli 150 euron arvoisista lähetyksistä. Kannattaa siis koittaa pitää yksittäisen lähetyksen arvo alle alv ja tullirajan jotta vältyt ylimääräisiltä maksuilta. Koska postikulut ovat ilmaiset et menetä mitään vaikka tilaisit kuinka usein. Jos ALV peritään niin se lasketaan tavaran ja toimitusmaksun yhteishinnasta.

Tuoteväärennöksien ja kopioiden (replica, fake) kanssa kannattaa olla tarkkana sillä Tullilla on oikeus takavarikoida ja tuhota selkeästi tällaiset tavarat. Ei siis välttämättä kannata tilata tuotteita joiden nimi on hieman muunneltu versio tunnetusta tavaramerkistä (esim. iFone, Abibas) tai ulkonäöllisesti vaikea erottaa tunnetusta tuotteesta. Muitakin rajoituksia on mm. voimakkaille lasereille, lääkkeille ja aseille. Tullin sivulta saat lisätietoa tavaran tilaamisesta netistä. Väärennöksiä liikkuu eniten matkapuhelimista, design-tuotteista, suosituista trendituoteista ja merkkivaatteista.

Parhaat nettikaupat

Jos haluat tutustua kiinalaisiin verkkokauppoihin tarkemmin niin tästä pääset tavarakauppojen esittelyyn ja tästä vaatekauppojen esittelyyn. Alla on MaksuKamun kokemuksiin ja analyysiin perustuvat Top 5 -listat sekä sekatavarakaupoista että vaatekaupoista. Kaikki mainitut kaupat toimittavat suomeen, hintataso on erittäin edullinen, toimitus useimmiten ilmainen.

Top 5 Elektroniikka- ja sekatavarakaupat

 1. AliExpress
 2. Gearbest
 3. Banggood
 4. Focalprice
 5. Dealextreme (DX)

Top 5 Vaatekaupat

 1. Highqualitybuy
 2. DressLily
 3. Rosegal
 4. FashionMia
 5. Gamiss

20 Kommenttia

 1. Pystynkö tilaamaan kun tavallaan laitan laskut kuoressa pankille.Minulla ei ole pankki tunnuksia.Olen siltäosin vanhanaikainen.Olen osuuspankin asiakas.

 2. ei paljon haittaa vaikka kaupan sivut ei olisikaan suomeksi. katsoo ensin vaikka e-villen tms. sivulta tiedot ja ”maalaa” tuotteen nimen ja liittää sen sitten halvemman kaupan sivulle ja tilaa sieltä

 3. Enpä tiiä verosta muuta kuin sen,et mulla kyllä on tullut isommatkin lähetykset enkä ole joutunut ikinä maksamaan ylimääräisiä kuluja.

 4. Laskepas nuo säästöprosentit uudelleen; 100% säästö mistä tahansa summasta tekisi maksettavaa tasan 0€, ja sitä suuremmilla alennusprosenteilla pitäisi ko kaupan lähettää tilauksen mukana kasan rahaa tilaaajalle. Samaa mokaa näkee säännöllisesti ihan valtakunnallisissa päivälehdissä, joten ihan hyvässä seurassa olet:)

  Esim: Kiina 1,45€ / Suomi 39,90€ -> (39.90 – 1.45) / 39.90 * 100 = 96.4%, varsin kiva alennusprosentti tuokin vaikka ei ihan 2651%.

  BTW, banggood.com on itselläni mennyt dx:n edelle, IMHO toimitukset nopeampia, ainakin verrattuna siihen kun dx:stä alkoivat ostaa ”kaikki” ja homma alkoi tökkiä tosissaan, vaikkapa radio-ohjattaviin löytyvää tavaraa huomattavasti parempi valikoima. Kodintekniikkaa, varsinkin ledilamppuja, taas dx:ssä paremmin, ja kyllä sieltäkin taas kohtuullisessa ajassa tavara Suomeen löytää. ”Takuu” samaa luokkaa, lähettävät kiltisti uuden tuotteen rikkinäisen tilalle, kunhan saa chinglishiä sujuvasti kirjoittaville asiakaspalvelijoille asiansa läpi.

 5. Älä osta ainakaan Mister autosta mitään varaosia. Toimittaa vääriä osia tarkoituksella eikä ota niitä takaisin. nimim. kokemusta on ja halvalla ei aina saa hyvää.

 6. Olen tilannut useaan otteeseen AliExpressiltä kamaa. Suurimmaksi osaksi onnistunut. Nyt oli tilauksessa kiintolevy ulkoinen. Kaikki 3 tomittajaa evät pystyneetkään toimittamaan ao. tuotetta, mutta aina sain rahat takaisin tilille.
  ( Visa) Kerran tuli rikkinäinen lamppu. Palautettiin 2€ takaisin. Siinä kärsin tappion tosi pienen. Olisin joutunut lähettämään rikkinäisen takaisin omalla rahalla. Ei kannattanut.
  Miniinthebox on myös luotettava kauppa. On myös nopeampi. PayPal ei luovuta rahaa, ennen kuin tavara on lähtenyt.
  Tullihommiin en ole törmännyt.

 7. Tilasin Jouluksi n. 30 eri tuotetta kiinalaisista verkkokaupoista, samoi pari tuotetta
  ebay:ltä. Kokemukset pääsääntöisesti myönteisiä. Yhtä Aliexpressin toimijoista kehot-
  taisin välttämään nimittäin sheng shi classic trade co, myy pääsääntöisesti vaatteita.
  Tilasin yhden Sherlock Holmes hupparin, koska hinta oli alle puolet BBC shopista.
  Yhteysenottoihin tulee vastaus toivon sinulle onnellista elämää.
  Muuten Aliexpress toimii moitteettomasti ja olen onnellisesti onnistunut välttämään
  tullimaksut. Tosin tilauksissa olen pyrkinyt alle 20 euron tilauksiin, ja hajauttanut
  tilauksia eri paikoista.

 8. Sivuston tiedot vähän vanhentuneita, kaikki alennuskoodit ei toimi.
  Focalpricessä eivät kaikki toimitukset ole ilmaisia, toisin kuin tuolla ylempänä kerrotaan.

 9. Tästä puuttuu vielä yksi hyvä suomalainen kauppa, E-Ville. Sieltä olen paljon tilannut tavaraa ja aina on tullut perille. Yhden kerran kun olin itse tilannut vääränlaisen tavaran niin asiakaspalvelussa kysyttiin että haluaisinko rahat takaisin vai 10€ ylimääräistä asiakasrahaa. Todella hyvä asiakaspalvelu ja hyvä kauppa kanssa!

 10. Voi mikä kauppojen viidakko!? Pitäs löytää kännyn kuoria yms kännytarvikkeita sonyyn ja lumiaan? Ja maksu mielellään PayPall!

 11. Ei toimi takuu ainakaan focalpricessa, pyytävät vaan lähettämään lisää rahaa että laittaisivat uuden tilalle!! Tappelin kuukauden niiden kanssa ennenkuin luovutin!

 12. Minä olen tilannut BuyInCoinsilta vaatteita ja yhdet kengätkin. Vaatteet on todella pienikokoisia, eli kiinalaisille suunniteltuja. Länsimaalaisen siis kannattaa suosista valita paljon suurempi koko, esim. kiinan L on eurokoossa S. Samoin kengissä käyttävät usein kirjainvastaavuutta. Itselläni 39 kenkä, joka kiinan mittapuussa vastasi kokoa XXL, oli kuitenkin pieni.

 13. Dh gatea voin omasta kokemuksesta suositella, ja siis tavaraa saa yksittäinkin. Sivusto palauttaa rahat jos toimittajan kanssa tulee ongelmia, eli toimii vähän kuin takuumiehenä siinä välissä.

 14. kaunko kestäisi ostaa miniinithebox sivustolta samsung galaxy s4 kuoria puhelimeen tekisi mieli tilaita, mutta ei tiedä onko huijausta tai kaunko kestäisi tilata olisi niin kivaa jos saisi alle 1 kk

  MaksuKamu: MitB on yksi tunnetuimmista kiinakaupoista eli luotettavuuden kannalta ei ole ongelmaa. Ainakin halvimmalla toimitustavalla tuo alle 1kk toimitusaika on kuitenkin tuurista kiinni.

 15. Olen tilannut monesta paikasta. DinoDirectia en todellakaan suosittele. Parempi välttää. En ole saanut sieltä ainuttakaan hyvää tuotetta, joten en ole enää ostanutkaan. DHgate on kommunikkoinnin kannalta hankala. Rahat sain takaisin kun tuotetta ei tullut. Aliexpressista tilaan suurimman osan, mutta joka kolmas tilaus johtaa reklamaatioon ja vaikka rahat saa takaisin, niin aina menettää jos ei ole valuuttatililtä maksannut, koska osto ja myyntikurssi ovat erilaisia. Dinodirektin asiakaspalvelu on superhuono!!! DHgaten asiakaspalvelu paras. Aliexpressilla joutuu aluksi kommunikkoimaan virtuaalihahmon kanssa, mutta lopulta saa yhteyden meilitsi ihan ihmiseen.

 16. Onko kukaan tilannut vaatteita tuolta everbuying tai Buy In Coins? Kauheasti tekisi mieli, mutta miten siis käytännössä toimii, tuleeko vaatteet kotiovelle? tarviiko itse tehä sen kummempia kuin tilata,maksaa ja odottaa koska vaatteet on lähimmässä postissa? ensimmäistä kertaa innostuin ja ajattelin tilata, jos uskaltaa :P

 17. Moi, onko ALV laskennat ajantasalla vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?
  Tullin sivuilta esimerkki:
  Esimerkki 1
  Jerseyn saarelta tilataan dvd-levy,
  jonka hinta postikuluineen on 25
  euroa. Jersey kuuluu EU:n tullialueeseen
  muttei sen arvonlisäveroalueeseen.
  Jerseystä ostetuista tavaroista ei
  kanneta tullia, ainoastaan arvonlisävero,
  joka dvd-levyistä on 24 prosenttia.
  Koska lähetyksen kokonaisarvo
  ylittää 22 euroa, lähetyksestä
  lasketaan arvonlisävero.
  Tämä lasketaan maahan-
  tuonnin veronperusteesta,
  eli hinnasta johon on lisätty
  lähetyskulut (25 euroa) = 6 euroa.
  Lähetyksestä kannetaan arvon-lisävero,
  koska sen määrä ylittää 5 euroa.

  MaksuKamu: ALVihommelit muuttuivat jokin aika sitten. Tiedot on nyt päivitetty tännekin.

 18. hei, eipä olut kuin 2 kauppaa josta olen tilannut viimeisen 5 v aikana. Aloittelevana kyllä tilasin useastakin mainitusta kaupasta. Vaikka saisi 7″ Android 2.2 Tablet tietokoneen 1/4 hinnalal, se ei tule kestämään edes 1/10 siitä kuin oikea takuukone, lisäksi on hidas ja vähäisillä ominaisuuksilla, sekä heiko näyttö. Lisäksi on tuuria tuleeko tietokone, tai muu vastaava, sitä ei aina lähetetä, ja matkallakin katoaa. Olen tilannut noin 8000 kertaa, vain 20 on jäänyt tulematta, mutta vastapainoksi kun olen ilmoittanut että ei ole tullut 30vrk tilauksesta, on 2 kertaa tullut noin 500 lähetystä. ebay on 4500 tilausta nykyisellä mimmarilla, nyt on tulossa noin 40 pakettia yhteisarvo 800 €.
  ————————————————
  ”” Arvonlisävero (yleensä 23%) peritään vain yli 45 euron arvoisista ””, truo muuten puolitui helmikuusta 2013.

 19. Noille ei sitten kannata antaa omaa vakio sähköpostiosoitettaan, vaan joku kertakäyttö- tms osoite, sillä esim dealextreme spämmää ihan surutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *