Huutonetti voittojen maksinmointi

Huuto.netissä on tällä hetkellä jo lähes 1.5 miljoonaa reksiteröityä käyttäjää ja myynnissä olevia kohteita joka päivä yli 1.2 miljoonaa. Ensimmäinen askel huutokauppavoittojen maksimoinnissa on valita alustaksi huutonetti. Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtäkään lähellekään samankokoista nettihuutokauppaa. Huutokaupassa kun ostajat määrittävät tuotteen hinnan, enemmän käyttäjiä palvelussa tarkoittaa luonnollisesti enemmän potentiaalisia ostajia ja korkeampia tarjouksia kohteellesi.  Jos haluat myydä tavarasi perinteisellä osto/myyntipalstalla niin siihen paras vaihtoehto on Tori.fi. Samoja ohjeita voit toki soveltaa myös ulkomailla esimerkiksi eBay nettihuutokaupassa.

Tässä oppaassa kerron miten maksimoit Huuto.nettiin tai mihin tahansa muuhun nettihuutokauppaan listaamiesi tavaroiden myyntihinnan. Huutonetissä voitot määräytyvät periaatteessa samalla tavalla kuin osakekaupassakin, enemmän riskiä tarkoittaa suurempia voittomahdollisuuksia. Käytännössä siis kohde ilman hintavarausta houkuttelee paikalle paljon enemmän potentiaalisia ostajia kuin hintavarauksella varustettu kohde ja kynnys tarjouksen tekemiseen on pienempi. Toisaalta on olemassa riski että näistä potentiaalisista ostajista kukaan ei ole ostotuulella, rahatilanne ei ole suopea tai jokin muu kohteessa ajaa ostajat juuri sillä hetkellä toisaalle. Jotkin ostajat jättävät hintavaraukselliset kohteet jopa kokonaan selaamatta sillä useat kohteet on listattu vain hinnanmäärittelymielessä kohtuuttoman isolla hintavarauksella. Myyjä siis haluaa vain tietää kohteesta mahdollisesti maksettavan hinnan vaikka todellisuudessa hintavarauksen määrittelemällä hän ei saa kohteeseen tarjouksia kaikilta potentiaalisilta ostajilta eikä senhetkinen oikea hinta siis toteudu. Ostajat tunnistavat tämäntapaiset kohteet ja jättävät ne huomiotta. Olen nähnyt useasti hintavarauksettomien tuotteiden myyntihinnan kohoavan jopa korkeammaksi kuin uuden vastaavan tuotteen.

Lähtöhintaa ja korotus-summaa kannattaa myös miettiä tarkkaan. Yksinkertaisin ohje on: älä aseta ollenkaan lähtöhintaa ja korotusväli tavaran arvosta riippuen 0.10 – 1 euroon. Kun huutaminen alkaa nollasta eurosta ja korotusväli on pieni saat kohteesi huutajamäärän maksimoitua. Paljon huudettu kohde houkuttelee takuuvarmasti paikalle muitakin huutajia! Jos tämä tuntuu mielestäsi liian riskialttiilta menetelmältä, aseta lähtöhinta noin pueleenväliin siitä mitä arvioisit tuotteen oikean senhetkisen arvon olevan. Arvon määrittelyyn saat apua suljettuja kohteita selaamalla.

Kolmas tärkeä elementti huutonetti listauksessa ovat kuvat. Kuvia ei voi koskaan olla liikaa eikä liian monesta kuvakulmasta. Kukaan ei halua ostaa fyysistä tuotetta sitä ensin näkemättä. Kuvan ottamiseen voit käyttää digikameraa, webbikameraa tai skanneria. Korkealaatuinen kuva on aina tietenkin parempi mutta kunhan saat oikeasta myytävästä tuotteesta aikaiseksi edes jonkinlaisen kuvan, parannat myyntimahdollisuuksia varmasti. Mahdollisen palautuksen tai riidan syntyminen on myös epätodennäköisempää kuvallisten listausten kohdalla.

Kuitenkin mikä tahansa kuva ei välttämättä ole parempi kuin ei kuvaa ollenkaan. Jos sinulla ei ole, etkä saa mistään lainaksi kameraa niin ei välttämättä ole hyvä idea ladata netistä uuden vastaavan tuotteen kuvaa eikä varsinkaan varastaa muiden kohteista kuvia. Ensinnäkin tämä on huono menetelmä jo tekijänoikeudellisista syistä. Toisekseen netistä ladattu varastokuva saattaa aiheuttaa epäluottamusta. Huijarit käyttävät yleensä netistä löytyviä valmistajan julkaisemia kuvia koska heillä ei ole edes mahdollisuutta ottaa myytävästä tuotteesta kuvaa koska tätä tuotetta ei ole koskaan edes myyjällä oikeasti ollut. Itse ottamiesi kuvien käyttö on siis erityisen tärkeää kalliissa ja juuri markkinoille tulleissa uutuustuotteissa. Näitä tuotteita huijarit nimittäin useimmiten käyttävät syöttinä. Jos sinulla ei siis ole kuvanottomahdollisuutta, mieti tarkkaan haluatko kohteeseesi kuvaa ollenkaan.

Useampia kuvia Huutonetti kohteeseen voi liittää ensin siirtämällä ne omalta koneelta nettiin, omalle kotisivullesi tai johonkin netin kuvanjakopalveluista. Tämän jälkeen lisää seuraava HTML-koodi tuotekuvauksen loppuun:

<img src=”http://www.kuvanosoite.com/kuva.jpg” alt=”kuvaile kuvaa muutamalla sanalla”/>

Korvaat siis vain yllä olevan koodinpätkän kuvaosoitteen oman kuvasi koko osoitteella ja kirjoitat muutamalla sanalla mitä kuvassa on. Älä muuta koodista mitään muuta. Huuto.netissä koodi tulee syöttää HTML tilassa.

Kuvan tukena kohteessa on hyvä olla jopa liioitellunkin yksityiskohtainen kuvaus myytävästä tuotteesta. Kerro kaikki mahdolliset epätäydellisyydet mitä tuotteeseen on käytössä saattanut syntyä kuten naarmut,  kolhut ja muut viat. Ei ole mitään hyötyä jättää vikoja kertomatta sillä näistä on varmasti seurauksena kallis tavaroiden palautus ja kaupan purku. Tässä kohtaa on kuitenkin syytä kaivaa esille sisäinen puhelinmyyjäsi. Koita valehtelematta  liioitella tuotteen hyviä puolia, sen hyötyjä ostajalle ja käyttötarkoituksia.

Kohteen otsikolle on varattu vain rajoitettu määrä merkkejä joten tuo tila kannattaa käyttää tehokkaasti hyödyksi. Käytä ainakin tuotteen valmistajan nimeä, kokonaista tuotenimeä ja mallia. Voit halutessasi lisätä otsikkoon lyhenteen ”Ei HV” eli ei hintavarausta. Kirjoittamalla tarkan otsikon kohteesi tulee mahdollisesti näkyviin myös Googlen hakutuloksiin.

Listaamisaika on hieman kaksipiippuinen juttu. Jos kohteesi on listattu perinteisenä huutokohteena niin liian pitkä listausaika voi ajaa pois osan kiireellisesti tuotteen tarvitsevista. Nyrkkisääntönä voidaan pitää että haluttuihin tuotteisiin nopeampi myyntiaika ja harvinaisempiin tuotteisiin pidempi. Ns. Osta-heti kohteisiin listausaika kannattaa ilman muuta asettaa maksimiin sillä näistä kohteista kaupat voi lyödä lukkoon milloin tahansa.  Listaamisajanjaksoa vielä tärkeämpää on kohteen sulkeutumisajankohta. Luonnollisesti haluat että sulkeutumisen aikaan kohteella on mahdollisimman monta viimehetken korottajaa kilpailemassa voitosta. Itse olen aina pyrkinyt sijoittamaan kohteiden sulkeutumisen viikonlopuille vaikka Suomalaiset käyttävätkin nettiä eniten jo loppuviikosta iltapäivisin. Mitään tarkempaa turkimusta tehokkaimmasta sulkeutumisajasta en ole tehnyt joten suosittelen että asetat kohteesi sulkeutumaan Torstain ja Sunnuntain väliselle ajalle klo 18-21.

Huutonetin maksullisista lisähuomiopalveluista paras hinta/huomio suhde on kokemusteni perusteella otsikon lihavoinnilla ja värityksellä. Tällä saat rutkasti näkyvyyttä ”harmaassa” kohdelistauksessa kohtuullisella hinnalla. Otsikon väriksi kannattaa valita hyvin taustasta erottuva punainen. Arvokkaammille kohteille on erittäin suositeltavaa hankkia kuvallinen listaus osaston näyteikkunaan. Omaa markkinointia voit tehdä eri keskustelualueilla, omassa blogissasi tai nettisivullasi, sähköpostilla kavereille jne. Varo kuitenkin liioittelemasta (spam) kohteesi linkkiä jakaessa. Huutonetin tunnistautumispalvelua kannattaa myös käyttää hyväksi. Pienellä vuosimaksulla saat nimesi perään luottamusta herättävän peukun kuvan.

Myös kaikki mahdolliset toimitus- ja noutotavat on syytä kertoa tarkkaan ja tapoja on syytä tarjota monipuolisesti. Jos haluat lähettää tuotteen niin selvitä aina itse kohteen toimituskulut etukäteen postin tai matkahuollon sivulta. Jos haluat että kohde noudetaan niin kerro tarkkaan koska ja mistä kaupungista sen voi noutaa. Varsinkin uusien Huutonetti käyttäjien on syytä tarjota myös postiennakkoa sillä kaikki ostajat eivät välttämättä ole valmiita lähettämään rahojaan etukäteen käyttäjällä jolla ei ole ennestään kauppapalautetta. Palautetta voit hankkia ennen kauppiaaksi ryhtymistä ostamalla edullisia kohteita ja hoitamalla kaupat mallikkaasti. Jos kohteestasi esitetään kysymyksiä niin pyri vastaamaan niihin mahdollisimman nopeasti ja asiallisesti. Vastaamatta jäänyt kysymys on merkki siitä että myyjä ei ole tosissaan liikkeellä.

Kun kohteesi sulkeutuvat, koita lähettää yksityiskohdat maksuista mahdollisimman nopeasti. Voit kirjoittaa jo ennen kohteiden sulkeutumista valmiiksi pohjan johon lisäät kohteen tiedot sen päätyttyä. Pohjaan kirjoitat valmiiksi esimerkiksi onnittelut voitosta, tarkat yhteystietosi, maksuvaihtoehdot ja esimerkiksi tilitietosi. Sitten kopioit tämän pohjan sähköpostiohjelmaan ja lisäät kohteen nimen, numeron ja kokonaishinnan toimituskuluineen joka ostajan tulee maksaa.

Voin taata että näitä ohjeita noudattamalla nostat tuotteittesi myyntihintoja useilla kymmenillä ellei jopa sadoilla prosenteilla.

12 vinkkiä – Näin Huutonetti kohteista parempi hinta

Tässä vielä tiivistelmänä 12 kohtaa miten saat huutonetti kohteesi hinnan maksimoitua:

 1. Älä käytä hintavarausta ollenkaan, ikinä
 2. Aseta lähtöhinta nollaan
 3. Aseta minimihuutosumma mahdollisimman pieneksi
 4. Käytä reilun viikon mittaista listausaikaa
 5. Aseta kohde sulkeutumaan loppuviikosta kello 18-21 väliselle ajalle
 6. Kirjoita huutonetti kohteelle tarkka ja kuvaava otsikko
 7. Kerro kuvauksessa rehellisesti vioista ja puutteista mutta koita liioitella hyviä puolia
 8. Käytä kaikissa muutamaaa kymppiä arvokkaammissa kohteissa ainakin lihavoitua ja väritettyä otsikkoa
 9. Käytä arvokkaammissa kohteissa aina maksullisia huutonetti huomioarvo lisäpalveluita, suosittelen ainakin osaston näyteikkunaan lisäämistä
 10. Tarjoa monipuolisia toimitus- ja maksutapoja ja kerro ne selkeästi kohteessasi
 11. Pakkaa aina lähettämäsi tavarat kunnolla, jo muutama huono palaute tuhoutuneen paketin saajalta riittää pilaamaan maineesi. Tilaa pakkaustarvikkeet netistä edullisesti.
 12. Ennen kauppiaaksi ryhtymistä hanki itsellesi postiivisia palautteita ostamalla muiden kohteita
 13. Hoida kohteiden kysymyksiin vastailu ja myytyjen tuotteiden toimitus mahdollisimman ripeästi

Ja muista aina: enemmän riskiä = suuremmat voitot

Yksi kommentti

 1. Kiinnitä ilmoitusta laatiessasi huomiota myös kieliasuun. Yhdyssanavirheet pois, viikonpäivät kirjoitetaan pienellä jne jne *vink vink*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *