Amazon yrityksille

Suosittu Amazon-verkkokauppa soveltuu erinomaisesti myös kaiken kokoisille yrityksille niin pieniin kuin suuriinkin hankinoihin. Kun tilaat yritystiliä käyttäen, eurooppalaiselta Amazon -sivustolta tilaamistasi tuotteista poistetaan ALV-osuus automaattisesti. Tässä on kyseessä EU-myynti jossa suomalaista yritystä laskutetaan ilman paikallista arvonlisäveroa. Jos ostos on vähennyskelpoinen niin yritys ilmoittaa suomessa kausiveroilmoituksella EU-oston loppusumman, veron määrän sekä vähennettävän veron (joka on sama kuin veron määrä) jolloin veroa ei käytännössä peritä täälläkään päässä. Aiheesta voit lukea lisää verohallinnon nettisivuilta.

Amazon Business

Amazonilla on tällä hetkellä tarjolla kaksi erilaista tiliä yritysten käyttöön. Ensimmäinen vaihtoehto on kaiken kokoisille yrityksille, kaikille yritysmuodoille ja kaiken kokoisiin hankintoihin soveltuva Amazon Business. Business on Amazonin uusi B2B-markkinapaikka joka tuo mukanaan muutamia hyötyjä tavalliseen yritystiliin (tästä lisää sivun lopussa) verrattuna. Business-tilin käyttäjä saa käyttöönsä mm. seuraavat edut:

  • Määräalennukset yksinoikeudella yrityksille
  • Näet verottomat hinnat livenä
  • Hallitse ja lataa ALV-kuitteja keskitetysti
  • Voit lisätä samaan yritystiliin useampia käyttäjiä omine kulutusrajoineen
  • Saat käyttöösi laskulla -maksutavan (30p maksuaikaa)

Mikä parasta, Amazon Business tilin luominen yrityksille on täysin ilmaista ja mitään tilauspakkoa tai lisäkuluja ei ole.

Business-tilin avaaminen

Tässä yksityiskohtainen Business-tilin avausopas yrityksille.

Siirry luomaan Amazon Business yrittäjätiliä

Tästä pääset avaamaan tiliä: Amazon Business (Saksa) tai Amazon Business (Iso-Britannia)

Voit käyttää samaa Business-tiliä ja kirjautumistietoja kaikkien maiden Amazon-verkkokaupoissa joten ei ole väliä kumman sivuston valitset. Päästyäsi sivustolle, klikkaa "Create a free account" -nappia.

Huomaa että yritystilin luojan pitää olla ilmoittamansa yrityksen omistaja tai virallinen työntekijä.

Käytä nykyistä käyttäjätiliä tai luo uusi yritystili

Seuraavassa vaiheessa valitaan haluatko käyttää jo olemassa olevaa Amazon-tiliä yritystilin luomiseen vai haluatko luoda täysin uuden yritystilin. Lähes kaikissa tapauksissa suosittelemme luomaan täysin uuden tilin yrityksen käyttöön jolloin mahdollinen vanha yksityistili jää edelleen käyttöön yksityis-ostoja varten.

Luotko uuden tilin vai käytätkö nykyistä tiliä pohjana?

Luo tilin kirjautumistiedot

Kolme seuraavaa vaihetta on ohjeistettu sillä olettamuksella että luot täysin uutta yritystiliä.

Seuraavaksi luodaan yritystilin kirjautumistiedot. Syötä tiedot kuvan mukaisesti ja klikkaa lopuksi "Create Your Amazon Business Account".

Luo yrityksen kirjautumistiedot

Syötä yrityksen tiedot

Seuraavaksi sinun tulee syöttää tarkat tiedot yrityksestä. Oheisesta kuvasta näet tarkemmat ohjeet. Kiinnitä erityistä huomiota oikeinkirjoitukseen sillä kaikki tiedot tarkistetaan ennen hyväksymistä. ALV-numeron saat selville kun poistat yrityksen Y-tunnuksesta väliviivan ja lisäät alkuun maatunnuksen (suomessa "FI"). Kun tiedot ovat varmasti oikein, klikkaa "Save and continue".

Syötä yrityksen tiedot huolellisesti

Syötä lisätiedot

Yritystilin luomisen seuraavat vaiheet riippuvat siitä luotko täysin uutta tiliä vai oletko muuttamassa vanhaa käyttäjätiliä yrittäjätiliksi. Alla ohjeita mahdollisiin seuraaviin vaiheisiin.

Syötä lisätiedot itsestäsi varmentaaksesi että olet ilmoittamasi yrityksen työntekijä.

Valitse haluatko luoda erillisen yritystilin vai muuttaa nykyisen tilisi yritystiliksi.

Viimeistele rekisteröinti

Tiedät selvinneesi prosessin loppuun kun näytölle ilmestyy "Complete your registration" -painike. Klikkaamalla tätä, ilmoittamasi tiedot lähetetään vielä tarkistettavaksi. Tiedot saatetaan tarkistaa käsin joten saattaa kestää muutaman päivän ennen kuin saat tilin käyttöösi.


Ostoksilla voit seurata Amazon osto-opastamme sillä yritysostot eivät juurikaan poikkea tavallisista. Suurin ero verkkokauppaa selatessa löytyy hinnan kohdalta. Yritystilin käyttäjille näytetään kaksi eri hintaa. Excl. VAT on hinta ilman arvonlisäveroa ja Incl. VAT on verollinen hinta. Eurooppalaisilta yrityksiltä laskutetaan siis ensin mainittu veroton hinta.

ALV-numeron lisääminen

VAT eli ALV-numeron lisääminen Amazon käyttäjätiliin

Toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti liittää yrityksen ALV-numero (engl. VAT number) jo olemassa olevaan yksityishenkilön tiliin. Tämä vaihtoehto sopii siis vain yksityisyrittäjän omiin hankintoihin kun toiminta on pienimuotoista.

ALV-numero syötetään ”Manage VAT Registration Number” -sivulla joka löytyy ”Your Account” linkin takaa. Katso oheisesta kuvasta mitä tietoja tulee syöttää. Huomaa että kaavakkeessa on valmiina ALV-numeron alkuosa joten sitä ei tule syöttää uudelleen. Hyväksy lopuksi ehdot laittamalla rasti ruutuun ja klikkaa Submit (Lähetä).

Muutoksen käsittelyssä kuluu 1-4 päivää. Huomioi myös että lisätessäsi ALV-numeron, olemassa oleva käyttäjätili siirretään yrityksen käyttöön ja kaikki tulevat ostokset tapahtuvat yrityksen nimissä. Tiliä ei voi siis enää käyttää yksityisostoihin.

Tässä kuvailtu ”kevyempi” yritystili on myös myöhemmin mahdollista muuttaa täysiveriseksi Business-tiliksi.