Toimitustapa ulkomailta Suomeen

Ulkomaisilla verkkokaupoilla on usein tarjolla monta erilaista toimitustapaa Suomeen. Yleensä toimitustavan yhteydessä on ilmoitettu arvioitu toimitusaika mutta ei juuri muuta informaatiota. Toimitustavan valintaan liittyen on kuitenkin hyvä tietää vähän enemmän kuin hinta ja mahdollinen toimitusaika. Alla lyhyt esittely toimitustavoista kun tilaat ulkomailta Suomeen.

Airmail

Voidaan kutsua myös nimillä Standard- tai Economy Delivery. Yleisin postin toimitustapa ulkomailta on lentoposti (airmail). Lentopostin kuljetuksen hoitaa yleensä paikallinen postilaitos ja lopputoimituksen Suomessa paikallinen posti. Se on useimmiten hitain, edullisin ja suosituin toimitustapa. Edullisuudesta huolimatta, Airmail-lähetyksiä katoaa todella harvoin. Suosittelemmekin aina valitsemaan tämän kun tilauksella ei ole kiire eikä sisältö ole kovin arvokasta.

Lentoposti voi tulla lähimaista muutamassa päivässäkin mutta esimerkiksi Amerikasta ja Kiinasta voi joutua odottelemaan parista viikosta pariin kuukauteen. Normaali lentoposti toimitetaan joko kotiovelle tai noudettavaksi Postista. Jos lähetys pitää noutaa postista, saat kotiisi ilmoituksen kun paketti on noudettavissa. Tästä pääset laskemaan mitä lentopostin lähetys eri maista Suomeen maksaa. Huomaa että myyjä voi veloittaa todellisen postikulun lisäksi käsittelykuluja (handling).

Postikulut USA:staPostikulut EnglannistaPostikulut SaksastaPostikulut Suomessa

Registered Airmail

Registered Airmail tarkoittaa kirjattua (rekisteröity) lentopostia. Se on muuten sama kuin yllä mutta pakettiin on liitetty seurantakoodi jonka avulla sen kulkua voi seurata. Toimitusajan luvataan joskus olevan hieman lyhyempi kuin tavallisella lentopostilla mutta käytännössä eroa ei juurikaan ole. On erittäin suositeltavaa valita toimitustavaksi kirjattu jos kyseessä on hiemankin arvokkaampi tuote. Jos siis tuotteen arvo on suurempi kuin olet valmis pahimmassa tapauksessa menettämään kokonaan niin valitse rekisteröity lähetys tavallisen sijaan.

Toinen mahdollinen lisäpalvelu lentopostiin on vakuutus (Insurance). Valitse Insured Airmail kun haluat kohtuuhintaisen toimituksen jolla ei ole kiire mutta se sisältää arvokasta tavaraa.

Kirjatut ja vakuutetut lähetykset joudut aina noutamaan postista henkilöllisyystodistusta vastaan. Saat kotiisi hakuilmoituksen kun lähetys on noudettavissa.

Yleensä kaupan käyttäjätililtä löytyy linkki josta näet kirjatun lähetyksen seurantatiedot. Jos linkkiä ei löydy, etsi lähetysilmoituksesta tai tilauksen tiedoista ”Tracking code” eli seurantakoodi. Syötä koodi 17track -palveluun tai toimittajan omaan seurantatyökaluun. 17track on siitä kätevä että sinun ei edes tarvitse tietää paketin toimittajaa, 17track tunnistaa sen seurantakoodista.

EMS

EMS eli Express Mail Service on paikallisen postilaitoksen kuljetustapa joka kulkee samoja reittejä kuin Airmail mutta korkeammalla prioriteetillä. Voit siis tavallaan etuilla jonossa maksamalla hieman lisää EMS-toimitustavasta. EMS on lähes aina nopeampi kuin Airmail ja joskus jopa merkittävästi. Joidenkin kauppiaiden tarjoamat Express- tai Expedited Shipping tarkoittavat yleensä EMS-toimitusta.

EMS-lähetykset toimitetaan yleensä suoraan kotiovelle asti. EMS-lähetyksiin kuuluu aina seurantakoodi ja voit seurata paketin kulkua paikallisen postilaitoksen sivulla tai 17track-palvelussa.

USPS

USPS on lyhenne sanoista United States Postal Service eli Yhdysvaltain postilaitos. Siitä käytetään joskus myös nimitystä U.S. Mail. USPS-toimitus on käytännössä sama asia kuin airmail. USPS on mainittu tässä erikseen koska se on helppo sekoittaa UPS:ään joka on kuriiripalvelu. Näillä ei ole mitään tekemistä keskenään.

ePacket

ePacket on uusi, USPS:n tarjoama maailmanlaajuinen toimitustapa. ePacket toimituksen voi saada vain alle 2 kilon ja alle 400 dollarin lähetyksiin. ePacket:n toimitusaika ja hinta on yleensä jossain Airmailin ja EMS:n välimaastossa. ePacket lähetyksiin sisältyy aina seurantakoodi. Lähetystä voi seurata USPS:n sivulla tai 17track:ssa.

i-Parcel

i-Parcel on UPS:n toteuttama, kohtuuhintainen, seurantakoodillinen ja maailmanlaajuinen toimitustapa. Nettikeskustelujen perusteella tämän kanssa on paljon ongelmia. Paketteja katoaa hälyttävän usein ja toimitusajat myöhästyvät järjestelmällisesti luvatusta. Suosittelen välttämään jos mahdollista. Lähetystä voi seurata UPS:n i-parcel -sivulla.

Kuriiripalvelut

Paikallisten postilaitosten lisäksi tavaraa ympäri maailmaa toimittavat erilaiset kuriiri- tai lähettipalvelut. Nämä yksityiset yritykset toimittavat paketin ripeästi kotiovellesi tai työpaikalle mutta kulut ovat yleensä yllä mainittuja vaihtoehtoja suuremmat. Huomaa myös että EU:n ulkopuolelta tulevista kuriirilähetyksistä voi joutua maksamaan kohtuuttomat tullausmaksut.

DPD

Henkilökohtaisten kokemuksien ja nettikeskustelujen perusteella DPD eli Dynamic Parcel Distribution on yksityishenkilölle kaikkein huonoin valinta kuriiripalveluksi. Toimitusajat ovat keskinkertaisia ja ongelmia tulee usein viimeistään lopputoimituksessa. Kotiintoimitusaikaa ei ilmoiteta koskaan etukäteen ja jos toimitusta oikeasti edes yritetään niin se tapahtuu useimmiten päivisin työaikana jolloin suurin osa ihmisistä ei ole kotona. Epäonnistuneen toimituksen jälkeen on erittäin hankala sopia uutta aikaa sillä maksullisessa asiakaspalvelunumerossa ei yleensä vastata. Tähän tilanteeseen joutuneet asiakkaat ovat keksineet että paketin voi hakea itse DPD:n varastolta. Varastojen osoitteita ei kuitenkaan ole ilmoitettu verkkosivulla joten paikallisen varaston osoite pitää itse kaivaa Googlesta. DPD on käytännössä sama asia kuin PostNord. Suosittelen välttämään molempia.

DPD (PostNord) -lähetysten seuranta | hinnasto

DHL

Saksalainen DHL on ehkäpä kaikkein käytetyin kuriiripalvelu ulkomaisissa verkkokaupoissa ja MaksuKamun kokemusten perusteella se on yleensä myös paras kuriirivaihtoehto. Lyhenne DHL tulee yrityksen perustajien sukunimistä joten se ei varsinaisesti tarkoita mitään.

DHL:llä on runsas valikoima eri nopeuksisia ja hintaisia toimitusmuotoja. Esimerkiksi Amazon.de:n ilmainen toimitus kulkee DHL:n matkassa ja toimitetaan yleensä kotiovelle asti.

DHL -lähetysten seuranta | hintalaskuri | huolintapalveluhinnasto

FedEx

FedEx eli Federal Express on Amerikkalainen lähettipalvelu.

FedEx -lähetysten seuranta | hintalaskuri

Parcelforce

Parcelforce on Iso-Britannia postilaitoksen eli Royal Mailin omistama maailmanlaajuinen kuriiripalvelu. Suomessa lopputoimituksen hoitaa Alankomaalainen GLS (General Logistics Systems).

Parcelforce (GLS) -lähetysten seuranta | hintalaskuri

PostNord

PostNord toimi aiemmin Suomessa nimellä DPD Finland ja on käytännössä sama asia kuin DPD. Jos ulkomaisessa verkkokaupassa tarjotaan toimitusta DPD:llä niin toimituksen Suomessa hoitaa PostNord. PostNord toimittaa suomessa myös osan Hermes -lähetyksistä. Lue yltä miksi tämä ei ole suositeltava toimitustapa.

PostNord (DPD) -lähetysten seuranta | hinnasto

TNT

TNT eli alkuperäiseltä nimeltään Thomas Nationwide Transport on nykyään maailmanlaajuisesti toimiva, alunperin Alankomaalainen lähettipalvelu.

TNT -lähetysten seuranta | hintalaskuri

UPS

UPS eli United Postal Services (ei pidä sekoittaa USPS:ään) on Yhdysvalloissa perustettu, nykyään maailman suurin kuriiriyritys. UPS löytyykin usein ulkomaisten verkkokauppojen toimitusvaihtoehdoista. UPS-lähetykset ovat yleensä nopeita ja luotettavia mutta samalla kalliita.

UPS -lähetysten seuranta | hintalaskuri | lisäpalveluhinnasto

Mitä jos verkkokauppa ei lähetä Suomeen?

Jos teet paljon ostoksia USA:sta niin kannattaa ehdottomasti tutustua Shipito välityspalveluun tai jos tilaat usein Briteistä niin Forward2Me välityspalveluun. Näiden palveluiden avulla voit ostaa tavaraa verkkokaupoista jotka eivät normaalisti toimita Suomeen. Välityspalvelujen avulla voit myös yhdistellä ostoksia eri verkkokaupoista yhteen isoon toimitukseen Suomeen ja säästää kuluissa. Katso tästä kaikki suosittelemamme välitysfirmat.