Lähetysten seuranta

Tässä oppaassa keskitytään ainoastaan lähetysten seurantaan eli netistä tilatun paketin matkan seuraamiseen lähettäjältä vastaanottajalle. Voit tarvittaessa lukea tästä lisää eri toimitusvaihtoehdoista.

Suomen sisäinen seuranta

Suomen sisällä liikkuvat tilaukset ja usein myös ulkomailta tulevat paketit lopputoimittaa joku näistä kolmesta vaihtoehdosta:

Posti / Itella

Alusta loppuun Itellan eli Suomen Postin toimittamat paketit tunnistaa seurantakoodin alussa olevasta JJFI kirjainsarjasta. Postin paketteja on helpoin seurata Postin omassa palvelussa joka löytyy täältä -> http://www.posti.fi/henkiloasiakkaat/seuranta/. Huomaa että vain paketit, kirjatut kirjeet sekä pikakirjeet ovat seurattavissa.

Postin lähetyksiä voi seurata myös Postin omalla mobiilisovelluksella.

R-Kioski

R-Kioskin Ärräpaketti on edullinen, lähinnä pienikokoisen tavaran lähetykseen tarkoitettu palvelu. Ärräpaketit liikkuvat vain R-Kioskin toimipisteiden välillä ja niiden kuljetuksen hoitaa DB Schenker. Kaikkiin Ärräpaketteihin sisältyy seurantakoodi joka on kahdentoista numeron sarja. Paketin kulkua voi seurata täällä -> http://www.myschenker.fi/aeseuranta/

Matkahuolto

Matkahuollon lähetyksiin sisältyy aina seurantakoodi. Matkahuollon lähetyksen tunnistaa seurantakoodin alussa olevasta MH -kirjainyhdistelmästä. Voit seurata Matkahuollon lähetyksiä täällä -> https://www.matkahuolto.fi/fi/pakettipalvelut/lahetysten-seuranta/

Lähetysten seuranta ulkomailla

Ulkomailla lähetysten seuranta on hieman hankalampaa sillä toimittajia ja näinollen myös erilaisia seurantakoodeja on satoja erilaisia. Kokemattomammalle shoppaajalle paras vaihtoehto onkin universaalit seurantapalvelut ja -sovellukset joilla voit halutessasi seurata myös kotimaan lähetyksiä. Tässä listattuna parhaimpia.

17track (verkkosivu, iOS, Android, Windows)

17track on todennäköisesti käytetyin lähetysten seurantapalvelu ulkomaisille paketeille. 17track tunnistaa automaattisesti seurantakoodin toimittajan ja näyttää käyttäjälle toimittajan omasta palvelusta haetut seurantatiedot. Palvelun käyttöliittymä on suomennettu mutta seurantatiedot näytetään alkuperäiskielellä. 17track seurantaa voi käyttää myös iOS, Android tai Windows sovelluksella.

https://www.17track.net/fi/

Packagetrackr (verkkosivu)

Packagetrackr toimii samaan tapaan kuin 17track mutta se toimii vain verkkosivulla. Palveluun voi luoda käyttäjätilin johon seurantakoodin voi tallettaa. Saat halutessasi ilmoituksen kun seurantatiedoissa tapahtuu muutoksia.

https://www.packagetrackr.com/

Slice (iOS, Android)

Universaali lähetysten seurantasovellus Androidille tai Applen laitteille. Slice tunnistaa kymmenien toimittajien seurantakoodin automaattisesti. Voit jopa asettaa Slice-sovelluksen hakemaan seurantakoodin automaattisesti sähköpostistasi kun tilaat jotain. Miinuksena sovellus vaatii toimiakseen useita turhiakin käyttöoikeuksia laitteestasi.

https://www.slice.com/

Tunnista seurantakoodit

Jos yllä mainitut, universaalit seurantapalvelut eivät tunnista seurantakoodia tai muuten haluat lisätietoa seurantakoodistasi niin tässä lista yleisimmistä koodeista sekä niiden omista seurantapalveluista. Kolme pistettä tarkoittaa että niiden tilalla on normaalisti paketin yksilöity numerosarja. Alku- ja/tai loppuosa on aina sama. Kysymysmerkki tarkoittaa että sen paikalla oleva kirjain voi vaihdella riippuen minkä tyyppinen lähetys on kyseessä.

Seurantatietojen tulkitseminen

Seurantatiedot ovat suomalaisissa palveluissa usein helposti ymmärrettävissä. Joskus kuitenkin juuri oman lähetyksen matkalla sattuu jokin erikoisempi tapahtuma, jolle ei löydy helposti selitystä. Tässä muutamia mahdollisia tapahtumia Postin, Matkahuollon ja Ärräpaketin seurantatiedoista.

 • Lähetyksen seurantakoodissa virhe toimitus voi viivästyä = Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä että lähetys on jätetty postiin puutteellisin tiedoin. Ei yleensä vaadi asiakkaalta toimenpiteitä.
 • Lähetyksen toimituksessa on tapahtunut lajitteluvirhe = Joku on mokannut postia lajitellessa ja lähetys on saattanut päätyä esimerkiksi väärälle paikkakunnalle. Ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä, toimitus saattaa viivästyä muutaman vuorokauden
 • Lähetys ei ole mahtunut pakettiautomaattiin = Ei välttämättä tarkoita että pakettisi olisi fyysisesti liian iso pakettiautomaatin lokeroon. Tarkoittaa todennäköisimmin sitä että pakettiautomaatin kaikki lokerot olivat täynnä toimitushetkellä. Saat myöhemmin ilmoituksen kun paketti on noudettavissa. Jos lähetyksellä on todella kiire niin saat todennäköisesti itse haettua sen Postin logistiikkakeskuksesta, mutta ota ensin yhteyttä asiakaspalveluun.
 • Havaittu poikkeama = Tämä epämääräinen vikakoodi voi tarkoittaa lähes mitä tahansa poikkeuksellista tapahtumaa. Ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä, toimitus viivästyy yleensä vuorokauden.
 • Hyllytetty Tullipostissa = Tämä tarkoittaa että ulkomailta tuleva lähetys on ohjattu Tulliin. Asiakkaan tulee suorittaa tullaus kotiin lähetettävien ohjeiden mukaisesti jotta matka jatkuu.
 • Tieto tulevasta lähetyksestä on saapunut = Jos seurannan tiedoissa ei ole muuta kuin tämä, lähettäjä on luonut lähetykselle pakettikortin mutta ei ole vielä jättänyt sitä kuljetettavaksi. Paketti on siis edelleen lähettäjän hallussa.
 • Toimipaikkapalautus = Vastaanottaja ei noutanut lähetystä ja sen säilytysaika (yleensä 2 viikkoa) tuli täyteen. Lähetys on palautettu myyjälle.

Englanninkielinen lähetysten seuranta

Englanninkielisten seurantatietojen tulkitseminen onnistuu hieman heikommallakin kielitaidolla mutta tässä kuitenkin suomennokset yleisimmistä tapahtumista.

 • arrived, reached tai registered= Lähetys on saapunut ohessa mainittuun etappiin. Huomaa että ennen saapumista määränpäähän, matkalla saattaa olla useita välietappeja.
 • left = Lähetys on lähtenyt ohessa mainitusta paikasta seuraavaan etappiin tai määränpäähän.
 • Customs = Ilmaisun ulkoasu saattaa vaihdella mutta kun seurantatietoihin tulee Customs-merkintä, lähetykselle ollaan suorittamassa lähtö- tai saapumistullausta.
 • Customs clearance = Tarkoittaa yleensä että lähetys on läpäissyt lähtö- tai saapumistullauksen.

Jäikö joku hyvä seurantapalvelu mainitsematta tai etkö löytänyt selitystä seurantakoodillesi tai -tapahtumalle? Kerro kokemuksia lähetysten seurannasta tai jätä palautetta alla olevaan kommenttikenttää.

 

3 Kommenttia

 1. Paketti ollut jo 2 viikkoa matkalla, ja sanottiin että matkahuollon lähetyksessä tapahtunut lajitteluvirhe🤬🤬🤬. No, Kuinkas kauan nyt sit taas menee, ennenku saan pakettini???

 2. Minulle tulossa paketti Sloveniasta ja sen seurantatunnus on CA………SI.Minkä yhtiön kuljetettavana se on ja näkyykö Postin sivuilta tilanne!

  MaksuKamu: En osaa sanoa mikä firma mutta yleensä tuon muotoiset koodit toimivat suomen seurannassa viimeistään kun paketti saapuu suomeen.

 3. Hei,

  Seurantakoodiluettelonne ei tunne lainkaan ( = ei luettelossa) Venäjältä saapuvien lähetysten seurantakoodien alku-/loppuosia.
  Odottelen Venäjältä lähetystä, jonka koodi on CB029679862RU, joten jos ette usko, ettei luettelossanne Venäläisiä koodeja ole, niin siinäpä teille vertailutieto (siis tuo koodi). Oletan, että johtaa koodien tarkistamiseen ja täydentämiseen, tarvitsematta vääntää tätä rautalangasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *