Shekin lunastus

Shekki on käytännössä jo haudattu maksuväline täällä Suomessa sen turvallisuus ja väärrennösriskien takia. Pankit kyllä lunastavat sekkejä mutta kustannukset voivat nousta niin suuriksi että lopulta on aivan sama lähdetkö edes lunastamaan koko shekkiä. Vaikein tapaus ovat yksityis-sekit joita voi saada esimerkiksi Amerikasta tilityksinä mainosverkostoista tai yksityishenkilöiden tavarakauppojen yhteydessä. Näissä on niin suuri huijausmahdollisuus että pankit eivät välttämättä niitä edes lunasta. Shekki voi olla varastettu, väärennetty tai katteeton. Mieti itse kannattaako tällaista hyväksyä maksuksi. Jos sekin saa lunastettua niin sinä kannat vastuun siitä että rahat maksajalta tulevat ja lunastuksesta voi joutua maksamaan jopa satoja euroja. Shekin postituksen lisäksi lunastuksen jälkeen voi joutua odottamaan viikkoja rahojen siirtymistä omalle pankkitilille. Jos shekki osoittautuu katteettomaksi niin joudut maksamaan saamasi summan takaisin pankille.

Pankkishekit eli pankin kautta ja sen nimissä lähetetty sekki on parempi vaihtoehto jos ylipäätään on pakko mitään maksua tässä muodossa vastaanottaa. Pankkishekissä lukee aina rahat maksavan pankin nimi ja sen lunastuskelpoisuudesta vastaa shekin lähettänyt pankki. Pankkishekin lunastuksesta voi selvitä muutaman kymmenen euron maksulla. En kuitenkaan suosittele shekkien käyttöä maksun vastaanottamiseen missään tapauksessa. Itse olen järjestelmällisesti kiertänyt kaukaa kaikki kaupat ja palvelut joissa shekkiä käytetään ainoana maksutapana. Lunastettavan shekin ei välttämättä tarvitse olla sen pankin myöntämä jossa se lunastetaan.

Shekkien ympärille on muodostunut myös legendaarisiksi paisuneita huijausoperaatioita kuten ns. Nigerialaiskirjeet. Nämä toimivat käytännössä niin että vastaanottajalle lähetetään ylisuuri shekki josta pyydetään palauttamaan ”ylimenevä” osa. Palautuksen jälkeen shekki osoittautuu katteettomaksi joten rahat pitää palauttaa pankille ja rahojen palauttajaa on huijattu onnistuneesti.

Shekki maksuvälineenä

Jos haluat tai sinun on pakko lähettää maksu shekkinä ulkomaille niin liitä aina mukaan kaikki turvallisuuspalvelut kuten kirjattu ja vakuutettu lähetys. Itse en ole koskaan shekkiä joutunut lähettämään enkä edes tiedä mitkä pankit niitä nykyään enää myyvät tai mitä lähetys maksaa. Kysy omasta pankistasi netin palautelomakkeella tai käy konttorissa. En kuitenkaan missään nimessä suosittele tätä maksutapaa!

Suomen sisäisessä maksuliikenteessä sekkiä ei oikeastaan käytetä ollenkaan. Ainoa tapahtuma jossa sekkiä käytetään on erilaisten kilpailujen voittosummien ojentaminen voittajalle. Siis niitä julistekokoisia läpysköjä joilla on kiva esitellä voittamaansa rahasummaa.

Suomessa shekkien käyttöä sääntelee shekkilaki.

2 Kommenttia

  1. Suomi on kyllä niin säälittävä pikku maa että shekkejäkään ei edes käytetä täällä. Eilen annoin jopa kassalle 200 euroa siinä 50/20 euron seteleissä.. tyttö parka katseli niitä varmaan 20 sekuntia ja ihmetteli paljonko oikein sai käteensä. Ei helvetti suomessa ollaan totuttu olemaan robotteja aika lailla.

  2. Kyllä shekkejä käytetään Suomessa muuhunkin kuin kilpailupalkintoihin. Shekkejä käytetään suurien summien siirtämiseen mm. asuntokaupan yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *