Nettimaksujen turvallisuus

Netissä omien henkilötietojen tai maksukorttitietojen lähettäminen on aina turvallisuusriski. Maalaisjärkeä ja muutamaa yksinkertaista ohjetta naudattaen voit kuitenkin välttää ongelmat

  • Erillinen tili / kortti nettiostoksille – Erittäin hyvä keino suojautua korttikaappauksilta on avata uusi tili ja esimerkiksi Visa Electron kortti pelkästään nettimaksamista varten. Tällä tilillä pidät vain välttämättömän määrän rahaa tai siirrät verkkopankin kautta rahaa kortille vain kun sitä heti tarvitset. Nyt jos korttisi tiedot varastetaan, tilillä ei ole huomattavia summia menetettäväksi. Normaalin korttisi tietoja sinun ei näin tarvitse koskaan nettiin syöttää.
  • Nettilompakot – Nettilompakot mahdollistavat maksamisen nettikauppoihin ja palveluihin ilman korttitietojen paljastumista kolmansille osapuolille. Kortin tiedot syötetään kerran nettilompakkopalveluun jonka jälkeen voit siirtää kortiltasi rahaa nettikauppaan pelkästään kirjautumalla nettilompakkoosi. Tällaisia palveluita ovat mm. Moneybookers ja Paypal.
  • Suhtaudu varautuneesti kaikkiin raha-asioihin liittyviin sähköpostiviesteihin – Sähköpostihuijaukset ovat nykyään arkipäivää. Pankkisi, Paypal, Moneybookers tai mikään nettikauppa ei sinulta ikinä kysy suoraan sähköpostissa luottokorttisi numeroa tai verkkopankkitunnuksia. Jos sinua pyydetään sähköpostin kautta kirjautumaan johonkin palveluun niin tarkista linkki aina viemällä hiiri sen kohdalle ja katsomalla sähköpostiohjelman alalaidasta mihin linkki todellisuudessa johtaa. Kuka tahansa osaa väärentää sähköpostin lähettäjän nimen joten älä heti luota edes (muka) oman pankkisi tai ystäväsi lähettämiin viesteihin.
  • Valitse salasanat huolella ja vaihda niitä usein – Salasanat pitävät rahasi turvassa. Valitse siis pitkä salasana joka sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä jos vain mahdollista. Salasanojen vaihto säännöllisesti on hyvä lisäturva. Jos suojattua yhteyttä ei ole edes maksun aikana niin suosittelen vaihtamaan kauppaa.
  • Salattu yhteys – Kun yhteys käyttämääsi verkkosivustoon on salattu, ulkopuolisen on mahdotonta kaapata lähettämääsi tietoa. Tämä on tärkeää varsinkin kun olet lähettämässä arkaluontoista tietoa kuten maksukorttisi numeroa. Verkkosivusto on salatussa yhteydessä kun sen osoite alkaa kirjaimilla https ja selaimen oikeassa alakulmassa on suljetun lukon kuva. Jotkin verkkosivustot ovat koko ajan salatussa yhteydessä, jotkut vain maksun ajan.
  • Varmistu kaupan tai palvelun luotettavuudesta – Verkkosivulta tulee löytyä yrityksen virallinen nimi ja riittävät yhteystiedot kuten katuosoite, sähköpostiosoite ja mielellään myös puhelinnumero. Kannattaa myös hakea netistä keskusteluja ja kommentteja kaupan nimellä. Jos kaupalla on jo ennestään paljon tyytymättömiä asiakkaita on mahdollista että myös sinä liityt heihin.
  • Tarkista toimitus-, palautus-, maksu- ja takuuehdot – Jos kaupalla on aikomuksena ottaa vastaan palautuksia niin he varmasti myös kertovat tästä selkeästi ja näkyvästi. Toimitus ja maksuehtoja kannattaa vertailla vastaavien kauppojen tai palveluiden kanssa.
  • Anna vain välttämättömän tiedot itsestäsi – Harva palvelu tarvitsee esimerkiksi henkilötunnustasi. Jos sinulta mielestäsi kysytään liikaa tietoja mitä tilauksen toteuttaminen edellyttäisi voit aina vaihtaa kauppaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *