Tietoa EU-maksuista

Verkkopankista tapahtuvat tilisiirrot muihin EU-maihin ovat tietääkseni poikkeuksettä täysin ilmaisia kun vastaanottajamaan valuutta on myös Euro. Siirrot kestävät yleensä n. 3 työpäivää joten tämä maksutapa ei ole aina kaikkein nopein maksutapa mutta harkitsemisen arvoinen edullisuutensa takia. Kaikkien verkkopankkien sivuilta pitäisi löytyä erillinen lomake EU tai ulkomaan maksua varten. Lomakkeessa kysytään normaalien perustietojen lisäksi yleensä saajan osoitetta ja maata sekä tämän pankin nimeä, osoitetta ja maata. Tiedot voi kuitenkin täyttää helposti syöttämällä pelkästään IBAN ja BIC koodit jotka sisältävät kaiken tämän tiedon. Koodit saat henkilöltä tai kaupalta johon olet maksua siirtämässä ja ne tulee syötää verkkopankissa niille varattuun paikkaan.

IBAN ja BIC koodi?

IBAN (International Bank Account Number) koodi on kansainvälinen tilinumero jonka käyttö on nykyään pakollista kaikissa ulkomaille lähtevissä makuissa. Suomalainen IBAN koodi on aina 18 merkkiä pitkä ja sen alussa on kaksikirjaiminen maakoodi. Muissa maissa koodin pituus saattaa vaihdella. Koodista selviää mm. koko tilinumero ja vastaanottajan kotimaa.

BIC (Bank Identifier Code) -koodi on jokaisen pankin yksilöllinen tunnistuskoodi. BIC-koodi on aina 8- tai 11 merkkiä pitkä ja sen alussa on aina 6 kirjainta. Loput merkit voivat olla kirjaimia ja/tai numeroita. Koodin neljä ensimmäistä kirjainta kertovat pankin nimen ja sitä seuraavat kaksi kirjainta maan.

SEPA -maksu

SEPA (Single Euro Payments Area) -maksu tarkoittaa maksua yhtenäisen euromaksualueen sisällä eli periaatteessa samaa asiaa kuin EU-maksu. SEPA-maksun tavoitteena on helpottaa alueen sisäistä rahaliikennettä. Suurin etu loppukäyttäjälle SEPA-maksuista on edullisemmat kulut ja nopeampi rahansiirto. Vuoden 2012 jälkeen (…jos maailmanloppu peruuntuu) SEPA-maksun tulee olla vastaanottajan tilillä maksua seuraavana päivänä. SEPA-alueeseen kuuluvat kaikki Euroalueen jäsenmaat, myös ne jotka eivät käytä Euroja.

Jos siirrät rahaa SEPA-alueen ulkopuolelle tai haluat rahat välittömästi vastanottajalle niin suosittelemme tutustumaan Paypal ja Moneybookers palveluihin ja luottokortteihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *