Arvonlisäveron (ALV) laskeminen

USA:sta tai muualta EU-veroalueen ulkopuolelta ostaessa tulee ottaa huomioon arvonlisävero joka peritään kun tilauksissa olevien tavaroiden arvo ylittää 22 euroa. 22 euron alv rajan alittavista tilauksista ei siis tarvitse maksaa saapumisen yhteydessä arvonlisäveroa, tosin saatat joutua todistamaan sisällön arvon Tullille.

Mikäli olet velvollinen ALV:n maksamaan niin saat selville ostoksesi lopullisen summan kun lasket kauppasumman + postikulut x 1.24. Esimerkin ALV on siis 24% jolloin käytämme kerrointa 1.24.

Esimerkiksi kirjoilla (10%), elintarvikkeilla (14%), lääkkeillä (10%), vähintään kuukaudeksi tilatuilla sanoma- ja aikakausilehdillä (10%) ja taide-esineillä (10%) arvonlisäkannat ovat matalammat. Tämä mutkistaa hieman asioita sillä alle 5 euron ALV-maksuja ei peritä ollenkaan. Esimerkiksi elintarvikkeita voi siis tilata EU:n ulkopuolelta korkeintaan 35,71 euron arvosta (jos tilauksessa on ollut ilmainen toimitus) ilman että veroa peritään.

Tuoteväärennöksillä, lääkkeillä, alkoholijuomilla ja tupakkatuotteilla on lisäksi muita rajoituksia. Juomista ja tupakkatuotteista peritään valmisteveroa. Postikulujen ALV lasketaan samalla prosentilla kuin paketin sisältämien tuotteidenkin. Jos paketti sisältää tuotteita monista eri ALV-kategorioista niin postikulujen ALV% jaetaan suhteessa eri tuotteiden arvoon. Tästä näet Tullin käyttämät valuuttakurssit jotka voivat olla hieman erilaiset kuin oikea päivän kurssi.

Yli 150 euron tilauksista peritään lisäksi muutaman prosentin Tullimaksu tavaran laadusta riippuen. Jos tullimaksu peritään niin se on keskimäärin n. 4% luokkaa. Esim. aurinkolasien tullimaksu on 2.9%, auton moottorin osat 2.7%, digijärkkärin runko + 1 objektiivi 0%, DVD-levyt 3.5%, nahkakengät 8%, tekstiilikengät 17%, kirjat 0%, kosmetiikka 0 tai 6.5%, nahkaiset käsilaukut 3%, rannekellot 0.80€ (kelloille on arvosta riippumaton kertasumma siis), tietokoneet 0% ja vaatteet 12%.

Arvonlisäveron ja Tullimaksujen maksaminen

Tulli on ottanut vuoden 2011 alussa käyttöön sähköisen tullauksen (nettituonti) joka tarkoittaa käytännössä tulliselvitettävien pakettien omatoimista tullausta verkon välityksellä. Tiedot paketin sisällöstä ja arvosta syötetään verkkolomakkeeseen ja mahdolliset verot voit maksaa samantien verkkopankista. Löydät kaikki tarvittavat tiedot sinulle kotiin lähetettävästä tullausilmoituksesta. Maksun jälkeen paketti jatkaa matkaansa sinulle. Tunnistautuminen palveluun tapahtuu verkkopankkitunnuksilla. Omatoiminen tullaus on maksutonta. Tästä voit etsiä ja tarkistaa Nettituonti-palvelussa tarvittavia Taric-koodeja eli tullinimikkeitä.

Hankalampi Oldschool-tapa on ottaa tullausilmoitus, kuitti tilauksesta (paperilla) ja henkilöllisyystodistus mukaan ja lähteä lähimpään tullin toimipisteeseen.

Lisätietoa tullauksesta ja tuontirajoituksista saa tullin sivulta.

EU-veroalueen sisällä liikkuvasta tavarasta ei peritä arvonlisäveroa. On myös mahdollista vastaanottaa tavara EU:n ulkopuolelta ilman alvin maksua jos pystyt todistamaan että kyseessä on maksuton näytetuote tai arvostelukappale. Huomaathan että Euroopan unioniin kuuluvissa maissa on paikkoja jotka eivät kuulu EU-veroalueeseen. Näistä paikoista lähetetyistä ostoksista pitää maksaa ALV. Näitä alueita ovat esimerkiksi Kanaalisaaret Isossa-Britanniassa ja Suomessa Ahvenanmaa.

Joillain todella harvoilla nettikaupoilla on palvelu joka hoitaa Suomen ALV:n maksun jo kaupan kassalla. Tämä on kuitenkin todella harvinaista ja palvelusta on todennäköisesti ilmoitus kaupan kassalla. Esim. Amazon.com:n Amazon Global -tuotteet ovat tällaisia.

Tästä pääset Tullin sivulle lukemaan aiheesta lisää

Kuriiritoimitusten palvelumaksut – Varoitus!

Jos tilaat ensimmäistä kertaa ETA-alueen ulkopuolelta kuriiripalvelun toimittamana, sinulle tulee todennäköisesti yllätyksenä näihin liittyvät huolinta- ja/tai palvelumaksut. Kuriiripalveluita ovat mm. UPS ja DHL. Paketin toimittamiseen käytetään kuriiripalvelua jos toimitustavassa on kerrottu yrityksen nimi mutta joskus myös erilaiset pikatoimitukset (Express, Expedited, Courier) kulkevat kuriirin kyydissä vaikka nimeä ei olisi mainittukaan.

Kuriiripalveluiden perimä huolintamaksu tarkoittaa käytännössä lähetyksen tullaukseen liittyviä kuluja eli kuluja jotka lisätään itse arvonlisäveron ja mahdollisen tullimaksu päälle. Turhauttavinta asiassa on se että vaikka tekisit tullauksen itse, joudut silti maksamaan korkean palvelumaksun (aka. hallinnointikulut)!

Tästä näet UPS:n ja DHL:n palveluhinnastot kokonaisuudessaan. Mistään pikkusummista ei ole kyse. Esimerkiksi itse tehdystä tullauksesta UPS perii 39 euron lisämaksun!

Jos tilaat ETA-alueen ulkopuolelta ja tavaran arvo ei ole merkittävä niin pyri siis välttämään kuriiripalveluiden käyttöä. Jos tavaran arvo on merkittävä ja sinulla on kiire saada se niin lisämaksut eivät tunnu niin pahalta mutta nyt ainakin tiedät etukäteen mitä on tulossa.

Tämä varoitus ei koske mitään ETA-alueelta tilattuja paketteja eikä muiden kuin kuriiripalveluiden paketteja.

Voiko tullitarkastukselta välttyä?

Netissä ja muuallakin liikkuu kaikennäköistä huhua miten tullia saadaan huijattua ja paketti perille ilman lisämaksuja. Esimerkiksi ”Gift”-merkintä paketin päällä tuntuu olevan suosittu menetelmä mutta tällä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Myöskään todellisuutta matalamman arvon merkitseminen paketin päälle tai sisällön valehteleminen ei juurikaan vaikuta siihen pääseekö paketti ohi tullin haravan.

Sen olen huomannut että pienet paketit (postiluukusta mahtuvat tai pienemmät) harvemmin kiinnostavat tullia. Isot, EU:n ulkopuolelta tulevat paketit joutuu lähes poikkeuksetta tulliselvittämään ja todennäköisyys on kaikkein suurin kun paketti tulee USA:sta. Esimerkiksi Kiinasta lähetetyt paketit jäävät paljon harvemmin tulliin.

EU:n sisältä saapuvia lähetyksiä ei juurikaan tarkisteta mutta tämäkin on mahdollista esimerkiksi kun sisällön voidaan epäillä olevan jotain laitonta. Jos Tulli ei ETA-alueen ulkopuolelta tilaamaasi pakettia tarkista niin olet siitäkin huolimatta velvollinen maksamaan arvonlisäveron.

10 kommenttia aiheeseen “Tulli & ALV

 1. Oskari says:

  Mites kun tilasin kuvauskopterin ihan Dji:n omilta sivuilta ja maksoin siitä 1999€ johon kuului n. 1650€ perushinta ja siihen päälle VAT 21% n.350€. Joudunko tällöin maksamaan jotain ylimääräistä vielä?

  MaksuKamu: Koska tilauksesta perittiin VAT-vero, kyseessä on EU:n sisäinen kaupankäynti tai myynti jossa kuljetusyhtiö hoitaa tullauksen ja verojen maksun puolestasi. Mitään ylimääräistä ei kummassakaan tapauksessa joudu vastaanottaessa maksamaan.

 2. Mites silloin silloin lasketaan alv jos tilauksessa on sekaisin eri tuotteita 14% ja 24%. Saako summa mennä silloin 35€ ja 21€ ilman että, alv ei peritä.

  MaksuKamu: Alle 22 euron tilauksesta ei tässäkään tapauksessa tarvitse maksaa arvonlisäveroja. Jos 22 euroa ylittyy niin lasket veron määrän joka tuotteelle sen omalla veroluokalla, sitten lasket verot yhteen. Jos summa on yli 5 euroa (pienin kannettava määrä) niin joudut maksamaan verot. Laskuun lisätään myös toimituskulujen alv tuotteiden keskimääräisen veroprosentin mukaan. Esim. jos tilauksessasi on täsmälleen yhtä arvokkaat 14% ja 24% tuotteet niin toimituskulujen alv on 19%.

 3. Janne nyberg says:

  Uskomatonta rahastusta!

 4. Moi. mitäs jos oot tilannu vaikka puhelimen kiinasta ja maksanut siitä laite, toimitus ja vakuutus maksun yht,140e.
  niin joudutko silloin maksamaan sen tullimaksun ja alvin?

  MaksuKamu: Tullimaksua ei peritä koska arvo on alle 150€. ALVin joudut maksamaan Suomessa.

 5. seppo says:

  kiväärin tukkiaihion tilaaminen usasta kuinka hakalaksi mahtaa mennä?

 6. ostelija says:

  onko suuri todennököisyys, että paketti joutuu tulliin kun se on tilattu kiinasta (tinydealista), painaa pari kiloa ja arvo on n. 400€? toimitustapa on registered air mail(ilmainen). siellä on tabletti ynnä muuta krääsää, ja tuskin mahtuu postilaatikkoon. siitähän tulee jo paljon maksettavaa jos alv on 24%.

  MaksuKamu: Erittäin todennäköistä.

 7. Anneli says:

  Hei!

  Ymmärsinkö oikein, että jos tilaan esim. usasta vaikka laukun ja sen arvo postikuluineen on enemmän kuin 21 euroa, joudun maksamaan tullimaksua? Mistä voin tietää mikä on perittävä prosenttiosuus, kun kýseessä nahkalaukku?

  MaksuKamu: Tullimaksu peritään yli 150 euron tilauksista. ALV:n maksetaan kun arvo on yli 22 euroa. Nahkalaukun ALV on 24% ja tullimaksu 3%.

 8. Vaikka olen iHerbistä ja DXstä sun muualta tilaillut helposti 60-100 euron arvoisia paketteja, en ole koskaan maksanut mitään tullia tai ALVia? Ei ole koskaan edes kysytty näin tekemään.

 9. Joutuuko postikuluista maksamaan ALV????

  Eikö ALV koske ainoastaan tuotetta?

  Postimaksusta ALV, uskomatonta rahastutsta!!!

  Oikaistaa tämä!!!!

 10. Hei vaan, tuli mieleen että tuossa on virhe, tuo 22.60 maksava palvelu ei suinkaan ole tullin palvelu vaan Itella Postin tullaushuolintapalvelu, Postin täti tai setä siis käy tullaamassa paketin.

  MaksuKamu: Korjattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *